Intensywnie czekoladowe brownie

Za oknem deszczowo i pochmurno – czyli idealny czas na mocno czekoladowy deser. To najlepsze zdrowe ciasto jakie do tej pory udało mi się upiec – intensywnie czekoladowe, deserowe za sprawą gorzkiej czekolady a przede wszystkim wilgotne 🙂

Składniki:

50g mąki kokosowej

50g oleju kokosowego

20g masła klarowanego

85g gorzkiej czekolady (min. 80%, najlepiej bez cukru)

20g kakao

60g erytrolu

130g śmietanki kokosowej (lub stałej części mleka kokosowego z puszki – zawartość kokosa nie powinna być niższa niż 70%)

2 jajka

200ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

1/3 łyżeczki sody

szczypta soli himalajskiej

 

Piekarnik rozgrzewamy do temp 170 stopni. W kąpieli wodnej rozgrzewamy czekoladę, olej kokosowy, masło i kakao a następnie odkładamy do ostygnięcia.

Miksujemy na gładką masę jajka i śmietanę kokosową. Następnie powoli dodajemy ostudzoną, czekoladową masę nadal miksując. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy (po łyżeczce i stopniowo) mąkę kokosową, sodę, erytrol oraz szczyptę soli himalajskiej.

Do miksującej się gęstej masy dolewamy stopniowo mleko roślinne. Całości dajemy odpocząć ok. 10 minut.

Następnie wylewamy na niewielką blachę i pieczemy ok. 30 minut bez termooobiegu (u mnie 10 pierwszych minut obie grzałki, kolejne 15 minut wyłącznie dolna grzałka i ostatnie 5 minut znowu obie grzałki).

Brownie najlepiej smakuje następnego dnia, schłodzone przez min. 5 godzin.

Idealnym dodatkiem do ciasta będzie bita śmietana z gęstego mleka kokosowego czy kwaśne owoce takie jak porzeczki, maliny czy jeżyny.

Wartości odżywcze (1/6 ciasta)

301 kcal / 6g białka / 8g węglowodanów / 27g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *