Kokosowo-porzeczkowa tarta bez pieczenia

„Czas wykorzystać zapasy” – pomyślałam widząc w szafce duże zapasy fig, daktyli i orzechów. A że i wszystkie szuflady w zamrażarce zajęte są przez owoce takie jak truskawki, maliny, porzeczki czy jagody – postanowiłam zacząć je zużywać 🙂 I tak oto powstała eksperymentalna tarta bez pieczenia – która bardzo przypadła mi do gustu 🙂

 

Składniki (duża keksówka):

180g fig suszonych

100g orzechów (u mnie brazylijskie i nerkowce)

20g wiórków kokosowych niesiarkowanych

szczypta soli himalajskiej

280g tłustego mleka kokosowego (zawartość kokosa min. 70%)

250g porzeczek

20g żelatyny

4 łyżki erytrolu

łyżka soku z cytryny

Figi i orzechy (osobno) moczymy w wodzie przez całą noc. Odsączamy z wody. Następnie blendujemy orzechy do uzyskania konsystencji mąki. Dodajemy figi, wiórki kokosowe i szczyptę soli himalajskiej i dalej blendujemy ok. 1 minutę. Powstałą masę wykładamy na blachę, którą następnie wsadzamy do zamrażarki.

Mleko kokosowe, sok z cytryny, erytrol i mrożone porzeczki podgrzewamy. 20g żelatyny zalewamy odrobiną gorącej wody, tak by się rozpuściła. Żelatynę mieszamy z podgrzanym mlekiem kokosowym i porzeczkami i odkładamy do przesygnięcia. Po ok. 30 minutach, gdy masa będzie ostudzona ale nie ścięta wylewamy na spód figowo-orzechowy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.

Wartości odżywcze (1/6 ciasta):

336 kcal / 9g białka / 30g węglowodanów / 20g tłuszczów

 

 

 

Komentarze - “Kokosowo-porzeczkowa tarta bez pieczenia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *