Ketchup z cukinii i warzyw

Sezon na cukinię został otwarty i wiele osób ma problem – w jaki sposób wykorzystać to warzywo? Jako, że nie ma wyrazistego i intensywnego smaku nadaje się do wielu potraw – u mnie są to omlety, leczo, grillowane szaszłyki, ciasto z cukinią, placuszki… Lecz najważniejszą potrawą przygotowywaną już parę lat a następnie spożywaną całorocznie jest keczup z cukinii.

Składniki:

1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii

0,5 kg cebuli

2 czerwone papryki

1,5 łyżki soli himalajskiej

1,5-2 szklanki erytrolu

1-2 łyżeczki ostrej papryki

2 przeciery pomidorowe lub odparowane pomidory z puszki

1/4 – 1/2 szklanki octu jabłkowego (najlepiej dodawać stopniowo i próbować)

 

Cukinię ścieramy na grube wióry, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Do warzyw dodajemy sól i zostawiamy je zasolone na całą noc w chłodniejszym miejscu (u mnie idealnie sprawdza się spiżarnia).

Następnego dnia warzywa gotujemy aż zmiękną a następnie je blendujemy. Dodajemy erytrol, ostrą paprykę, pomidory/przecier pomidorowy i ocet i gotujemy 20-30 minut.

Gorący ketchup wlewamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i zostawiamy na ok. 10 min słoiki odwrócone przykrywką do blatu.

A później cieszymy się cały rok własnoręcznie przygotowanym, domowym ketchupem bez konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych zbędnych dodatków. Przy tym przepisie nie znajdziecie również wartości odżywczych i kalorii. Dlaczego? Bo są to same warzywa, których nie polecam wliczać w bilans dzienny 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *