Zdrowe lody

Skład klasycznych lodów? Cukier, śmietana, mleko i jajka. Niestety kupne lody zawierają również gumę guar, syrop glukozowo-fruktozowy i wiele innych, zbędnych składników.

Podstawowym składnikiem zdrowych lodów jest zmrożony banan. Gdy tylko w warzywniaku widzę mocno dojrzałe banany (tak, te z czarnymi plamkami) kupuję, kroję na cienkie plastry i trzymam w zamrażalniku. Do domowych lodów dodaję najróżniejsze dodatki – orzechy, bakalie, masło migdałowe lub z nerkowców, owoce (truskawki, jagody, wiśnie, porzeczki, borówki, maliny), odżywkę białkową/erytrol/miód oraz mleko roślinne.

IMG_4915

Składniki:

150g zmrożonych plastrów banana

100g malin

20ml mleka ryżowego

20g odżywki białkowej (u mnie izolat o smaku waniliowym)

 

Zmrożonego banana, maliny (również mogą być mrożone) i mleko ryżowe blendujemy do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy odżywkę białkową i blendujemy lody jeszcze parę sekund.

 

Wartości odżywcze lodów:

249 kcal/20g białka/40g węglowodanów/1g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *