Domowy i mocno waniliowy budyń na mleku roślinnym

Uwielbiam budynie, galaretki i kisiele, a te robione własnoręcznie i bez gotowych mieszanek proszku – tym bardziej. Jako, że pogoda za oknem nie rozpieszcza – postanowiłam zrobić klasyczny budyń waniliowy z domowym dżemem malinowym z erytrolem.

Składniki (2 porcje):

450ml mleka roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)

10g masła

laska wanilii

30g skrobi ziemniaczanej

2 żółtka

2-3 łyżki erytrolu (lub dowolnie wybranego innego słodzidła)

30g odżywki białkowej (u mnie izolat)

400 ml mleka roślinnego zagotowujemy z masłem, erytrolem oraz ziarenkami z wydrążonej laski wanilii. W szklance mieszamy 30g skrobi ziemniaczanej, 2 żółtka oraz 50 ml mleka. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy zawartość szklanki i energicznie mieszamy uzyskując gęsty budyń – garnek zdejmujemy z gazu. W szklance rozrabiamy 30g odżywki białkowej z paroma łyżkami wody (tak aby uzyskać gęsty krem) i dodajemy go do ugotowanego budyniu.

Podajemy z ulubioną konfiturą, świeżymi lub mrożonymi owocami.

P.S. Możemy dodać wyłącznie erytrol lub nie słodzić budyniu a dodać tylko odżywkę 🙂

Wartości odżywcze porcji:

310 kcal/16g białka/34g węglowodanów/12g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *