Słodki chlebek dyniowy

Lubię cieszyć się zimowymi potrawami, które powstały dzięki zapasom zrobionym latem i jesienią. I tak właśnie jest też z dynią – puree z dyni mrożę i do późnej wiosny delektuję się smakiem tego warzywa. Jak przygotować takie puree pisałam np. tutaj -> Jesienne ciasto dyniowe 

Przepis na chlebek jest bajecznie prosty, a przygotowanie go zajmuje ok. 5 minut (+45-50 minut pieczenia).

Składniki (6 porcji):

350g puree z dyni

2 jajka

30ml oliwy z oliwek

40g erytrolu

120g mąki ryżowej

120g mąki jaglanej

100g banana (im dojrzalszy, tym lepszy)

20g pestek z dyni

łyżeczka sody, łyżeczka cynamonu cejlońskiego, szczypta soli

Jajka, szczyptę soli, oliwę, banana i puree z dyni blendujemy na gładką masę. Dodajemy erytrol, mąkę ryżową, mąkę jaglaną, sodę oraz cynamon cejloński i dokładnie mieszamy masę.

Ciasto przelewamy do formy/keksówki i posypujemy pestkami z dyni. Chlebek pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut (ja piekłam 20 minut na dwóch grzałkach, później 20 minut wyłącznie dolna grzałka i ostatnie 5 minut obie grzałki).

Chlebek smakuje wybornie zarówno solo jak i z dżemem, masłem orzechowym czy pastą kokosową.

Wartości odżywcze porcji (1/6 chlebka):

245 kcal/ 6g białka / 35g węglowodanów / 9g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *