Domowy kisiel

Najprostsze przepisy są prawie zawsze najlepsze 🙂 Tym razem padło na domowy i mocno owocowy kisiel, którego przygotowanie trwa parę minut. Bez gotowych proszków zalewanych wrzątkiem – do domowego kisielu potrzebujemy ulubionych owoców, słodzidła, wody oraz mąki ziemniaczanej. Niewiele, prawda?

Składniki (1 porcja):

300g owoców (u mnie mrożone maliny, czereśnie i jagody)

2 łyżki erytrolu

200ml wody

25g mąki ziemniaczanej

Wodę, owoce oraz erytrol umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody. Gdy owoce zaczną się gotować ściągamy garnek z palnika, dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną w wodzie i energicznym ruchem mieszamy całość – i tym właśnie sposobem otrzymujemy domowy, mocno owocowy kisiel.

Wartości odżywcze porcji:

216 kcal/ 2g białka / 51g węglowodanów / 1g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *