Kotlet wołowo-warzywny

Sezon na cukinię w pełni. Z cukinii robię ketchup, dodaję do szaszłyków i leczo, starta cukinia świetnie pasuje do omletów, placuszków czy owsianki. Zapiekam w niej również różne rodzaje mięsa. Ostatnio wpadłam na pomysł by zjeść.. KOTLETA! Co prawda rzadko miewam na takie rzeczy ochotę, a że miałam kawałek wolnej ligawy – zrobiłam i wyszedł naprawdę pyszny.

Składniki:

130g zmielonego mięsa wołowego (u mnie ligawa, może być dowolna inna część wołowiny/wieprzowiny/drobiu)

1 jajko

200g startej cukinii (bez miąższu)

100g startej marchewki

10g mąki ziemniaczanej

5g oliwy z oliwek

przyprawy – sól kłodawska, pieprz ziołowy, czosnek suszony, pomidory suszone, chili, słodka papryka

Mięso mielimy, do miski dodajemy wszystkie składniki (poza oliwą), mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Patelnię rozgrzewamy z oliwą, zawartość przekładamy na patelnię i smażymy ok. 5 minut z jednej strony i 3 minuty z drugiej.

Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie wybór padł na kaszę gryczaną z warzywami i sos musztardowo-jogurtowy.

Polecam również dodanie innych warzyw – selera, pietruszki, cebuli, szalotki, pora, papryki, pieczarek czy oliwek.

Wartości odżywcze kotleta bez dodatków:

349 kcal/37g białka/21g węglowodanów/13g tłuszczów

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *