Pieczony pudding z dyni

Sezon na dynię w tym roku rozpoczął się wyjątkowo szybko, co absolutnie mnie nie smuci a wręcz cieszy. Oczywiście z pierwszej dyni wykonałam puree, które wykorzystuję do najróżniejszych potraw (purre możemy zamrozić lub przechowywać w pasteryzowanych słoikach). Rok temu przy okazji dzielenia się przepisem na ciasto opisałam proces tworzenia pure -> Jesienne ciasto dyniowe

Pieczony pudding za pierwszym razem wyszedł całkiem smaczny, ale mało słodki. Druga wersja (z bananem) zdecydowanie bardziej podbiła moje kubki smakowe. Pudding ten najlepiej smakuje schłodzony i radzę go przechowywać w lodówce.

Składniki (3 porcje):

600g puree z dyni

3 jajka

150g banana

30g oleju kokosowego

20g gorzkiego kakao

150ml napoju roślinnego

łyżka cynamonu

2 łyżki erytrolu lub innego słodzidła

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy ze sobą. Masę przelewamy do silikonowej formy lub naczynia żaroodpornego i pieczemy około 60 minut (u mnie 30 minut na obu grzałkach, kolejne 20 minut na dolnej grzałce i ostatnie 10 minut znów na obu). Pudding studzimy w temperaturze pokojowej i chłodzimy w lodówce.

Wartości odżywcze porcji (1/3 puddingu):

341 kcal/ 11g białka / 36g węglowodanów / 17g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *