Domowy paprykarz z wędzoną makrelą

Prosta, smaczna a przede wszystkim pełnowartościowa pasta pasująca zarówno do grzanek, świeżego pieczywa jak i warzyw (można ją położyć na połówkę papryki, wydrążonego ogórka czy chrupiącą sałatę lodówą). Wiesz co jesz – nie obawiasz się wyłącznie 5% zawartości ryby w paście a przy okazji całość przygotowujesz w 20 minut, chowasz do lodówki i masz parę śniadań lub kolacji „z głowy”.

Składniki:

200g wędzonej makreli (duża ryba)

2 cebule

2 duże marchewki

czerwona papryka

3 pietruszki (opcjonalnie może być również seler)

150g ryżu basmati

pęczek natki pietruszki

5g oliwy z oliwek

200g przecieru pomidorowego (ja użyłam większego słoika ketchupu z cukinii Ketchup z cukinii i warzyw

sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka czosnku granulowanego

3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

 

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, al dente.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy startą marchew i pietruszkę, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz ziele i liście laurowe i całość podsmażamy parę minut.

Następnie wyjmujemy liść laurowy i ziele, dodajemy ketchup z cukinii/przecier pomidorowy oraz szklankę (lub 1,5) wody i dusimy warzywa do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przyprawy, solimy i pieprzymy. Makrelę obieramy, usuwamy ości i dodajemy wraz z ryżem i natką pietruszki na patelnię. Całość dusimy chwilę, tak by otrzymać gęstą pastę.

Pastę studzimy i przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po przynajmniej paru godzinach przechowywania w lodówce.

 

Wartości odżywcze stugramowej porcji (orientacyjne):

90 kcal/ 4g białka / 11g węglowodanów / 3g tłuszczów

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *