Naleśniki jaglane

Alternatywą do naleśników z mąki żytniej, pszennej, kokosowej czy kasztanowej mogą być naleśniki jaglane – które możemy nadziać zarówno słodkim farszem (owocami, twarożkami, kremem czekoladowym z awokado czy dżemami) jak i wytrawnym (mięsem mielonym w pomidorowym sosie, kurczakiem i warzywami czy szpinakiem z czosnkiem i serem). Wczoraj postawiłam na farsz wytrawny, czyli wędzonego łososia, pomidora malinowego, ogórki kiszone, czarna rzepę, czerwona paprykę, sałatę lodową a jako sos posłużył mi oczywiście, Ketchup z cukinii i warzyw

Do ciasta naleśnikowego na słodko polecam dodać szczyptę erytrolu, cynamonu, kakao lub wanilię. Z kolei do naleśnikowego wytrawnego ulubione zioła i przyprawy (np. słodką paprykę i zioła prowansalskie).

Składniki (3 porcje po 2 naleśniki):

120g mąki jaglanej

2 jajka

300ml napoju roślinnego

30-50 ml wody gazowanej

solidna szczypta soli oraz przyprawy

30g oliwy/roztopionego masła

Masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy jajka, napój roślinny, wodę i przyprawy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy (jeśli w cieście pozostaną grudki – nie przejmujemy się). Dodajemy roztopione masło i zostawiamy ciasto na 30-40 min bez mieszania przykryte ściereczką.

Patelnię do naleśników nagrzewamy i smażymy (bez dodatkowego tłuszczu w moim przypadku) naleśniki ok. 1 minutę z każdej strony.

Wartości odżywcze 2 naleśników bez nadzienia:

300 kcal/11g białka/32g węglowodanów/15g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *