Zimowe brownie z buraka

Wreszcie wyszło takie jak chciałam – mokre, czekoladowe i całkiem zbilansowane pod względem makroskładników – a przede wszystkim pyszne (przeszło test smaku u paru osób). Na dodatek bez nabiału, pszenicy i cukru – czyli ciekawa alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy czy glutenu. A o wartościach odżywczych i zdrowotnych buraków, chyba nikomu nie muszę mówić… – ciasto ze względu na sporą ilość buraków i kakao będzie… świetnym deserem przedtreningowym.

Brownie to na pewno pojawi się u mnie na świątecznym stole ulepszone o dodatki – bakalie i… śliwki w czekoladzie 🙂

Składniki (6 porcji):

3 jajka

100g erytrolu

30g gorzkiego kakao

500-600g ugotowanego buraka

50g masła orzechowego (migdałowego, z orzechów laskowych, z nerkowców czy klasycznego z orzechów ziemnych)

150g mix’u mąk (u mnie 40g ryżowej, 60g jaglanej, 30 kokosowej i 20g migdałowej) – sprawdzą się też gryczana, orkiszowa, żytnia, kasztanowa, owsiana, kukurydziana czy z amarantusa

szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy piernikowej/korzennej (bez cukru)

50g gorzkiej czekolady (u mnie 80%)

50ml mleka kokosowego (miałam resztkę 18%, może być tłustsze)

Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni.

Z uśmiechem to piszę do Was, bo tak wygląda większość moich przepisów – wszystkie produkty (poza gorzką czekoladą i mlekiem kokosowym, z którego robimy polewę) blendujemy na gładką masę. Jeśli buraki nie są mocno miękkie to w pierwszej kolejności możemy zblendować właśnie je a dopiero później dodać wszystkie pozostałe składniki i ponownie zblendować.

Masę przelewamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24cm). Pieczemy 35-40 minut (u mnie 30 minut obie grzałki, ostatnie 5-10 minut dolna grzałka).

Ciasto studzimy.

W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli w szklance włożonej do garnka z gotującą się wodą) czekoladę i mleko kokosowe do uzyskania konsystencji gorącej czekolady do picia. Ciasto oblewamy polewą.

Najlepiej smakuje serwowane z lodówki i tam polecam jego przechowywanie.

Wartości odżywcze (1 porcji):

292kcal / 12g białka / 31g węglowodanów / 14g tłuszczów

4 thoughts on “Zimowe brownie z buraka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *