Zapiekany dorsz z warzywami i dynią

Kto piekł ponad 5cio kilogramową dynię i na dodatek miał niewiele miejsca w zamrażarce ten wie… że przez kolejne dni dodaje się ją do wszystkiego.

Tym sposobem powstał zapiekany dorsz z marchewką, pietruszką, puree dyniowym oraz ketchupem z cukinii, który już lekko przypomina mi świąteczną rybę po grecku. Po ryby niestety jako naród nadal sięgamy zbyt rzadko – więc jeśli uda mi się do niej przekonać choć jedną osobę – będę szczęśliwa.

Składniki (3 porcje):

450g filetów z dorsza

15g oliwy

450g marchwi (3 duże sztuki)

150g korzenia pietruszki (duża sztuka)

450g puree z dyni (czyli upieczonej lub ugotowanej dyni, którą po przestudzeniu blendujemy)

300g ketchupu z cukinii (lub puszka pomidorów lekko podgotowanych, tak by pozbyć się z nich częściowo wody)

sól, pieprz, ulubione przyprawy do ryb, czosnek granulowany, szczypta erytrolu, pół cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 220-230 stopni.

Świeże filety z dorsza suszymy, mrożone rozmrażamy i suszymy. Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą, soląc oraz przyprawiając ulubionymi ziołami i przyprawami. Następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny.

Marchew i pietruszkę trzemy na grubym oczku i nakładamy na rybę.

Następnie mieszamy dynię, ketchup z cukinii lub odparowane pomidory z puszki, szczyptę soli, szczyptę erytrolu oraz czosnek granulowany (możemy dodać również zioła np. bazylię czy oregano – ja ominęłam ten krok gdyż sięgnęłam po ketchup z cukinii zawierający sporą ilość ziół i przypraw).

Masę dyniowo-pomidorową wylewamy na rybę z warzywami i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 30-35 minut. Ryba smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.

Wartości odżywcze (1 porcji):

302 kcal / 34g białka / 28g węglowodanów / 6g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *