Zapiekany dorsz pod kremowym puree

A gdyby tak przygotować inaczej niż zwykle rybę?

Nie smażyć w panierce na patelni, nie grillować ani nie gotować na parze a… zapiec. I to nie byle jak bo z sosem pomidorowym (który śmiało można wymienić na beszamel lub sos na bazie zblendowanego szpinaku czy brokuła) i aromatycznym puree z czosnkiem, cebulą i majerankiem.

Zapiekać możemy praktycznie każdą rybę – ważne żeby był to filet a ryba powinna być świeża lub rozmrożona i osuszona.

Składniki (2 porcje):

– 400g ryby (u mnie polędwica z dorsza)

– 10g oliwy

– 500g ziemniaków

– 3-4 ząbki czosnku

– 2 duże cebule (białe, czerwone lub szalotki)

– 1 żółtko

– 20g masła

– sól, czosnek, gałka muszkatołowa, majeranek, pieprz, sok z ¼ cytryny, ulubione przyprawy do ryby (u mnie ekologiczna mieszanka ziół)

– 200g ketchupu z cukinii (lub passaty pomidorowej czy domowego ketchupu)

Rybę osuszamy, kawałki oprószamy solą i ulubionymi ziołami i przyprawami z dwóch stron, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z cytryny i oliwą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w małe kawałki, dodajemy obrany czosnek i sól i gotujemy do miękkości.

W międzyczasie obieramy i kroimy w plastry cebulę, którą podsmażamy na rozgrzanej patelni z resztą oliwy. W trakcie podsmażania cebuli dodajemy szczyptę soli.

Ugotowane ziemniaki z czosnkiem odcedzamy z wody, gdy lekko przestygną dodajemy sól, szczyptę gałki muszkatołowej, sporą ilość majeranku, czarny, zmielony pieprz i blendujemy na dość gładką masę.

Do masy dodajemy żółtko i masło i ponownie blendujemy.

Jeśli konsystencja zblendowanych ziemniaków (zależy od odmiany) będzie zbyt twarda lub niegładka możemy dodać odrobinę mleka lub napoju roślinnego i ponownie zblendować.

Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i całość mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Rybę wyjmujemy z lodówki, pokrywamy passatą pomidorową/ketchupem z cukinii/domowym ketchupem lub innym sosem, na wierzch wykładamy masę ziemniaczaną.

Całość pieczemy ok. 40-45 minut do uzyskania twardej ziemniaczanej skórki, która choć nie ma w sobie sera – smakuje bardzo serowo.

Podajemy z ulubionymi warzywami, kiszoną kapustą lub surówkami.

Wartości odżywcze (1 porcji):

538 kcal / 44g białka / 50g węglowodanów / 18g tłuszczów

2 thoughts on “Zapiekany dorsz pod kremowym puree

  1. Szukałem dzisiaj przepisy na rybę. Zero jakiegokolwiek pomysłu. Przejrzałem kilka stron i pomyślałem o Tobie. Wchodzę a na dzień dobry przepis „o który mi chodziło” 😉
    Działam, ale nie byłbym sobą, gdybym trochę nie zmodyfikował.
    Pozdrawiam kitang0

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *