Bigos z młodej kapusty

Lato to nie tylko rabarbar, truskawki, słodkie malinówki i soczyste czereśnie. To również czas warzyw – od ziemniaków, nowalijek, cukinii skończywszy na… kapustowatych.

Bigos nie musi być ciężkim, tłustym daniem. Nie musimy do niego dodawać tłustych kiełbas i niechudego mięsa. W opcji klasycznej polecam użyć chudych kiełbas (u mnie z dziczyzny) lub chudego mięsa (wołowiny). Sprawdzić również może się podwędzana pierś z kurczaka a w przypadku wegan i wegetarian – polecam kiełbasę w końcowym etapie przygotowywania bigosu zastąpić podsmażonym wędzonym tofu z dodatkiem wędzonej papryki.

Aromatyczny, dość lekki i pyszny bigos – ja jestem na TAK!

Składniki (4 porcje):

300g passaty pomidorowej

20g suszonych grzybów

2 duże cebule

12g oliwy z oliwek

250g chudej kiełbasy (u mnie z dziczyzny)

300g kiszonej kapusty

ok. 1000-1200g kapusty młodej

3 duże marchewki

duże jabłko

ziele angielskie, szczypta słodkiej papryki, świeżo mielony pieprz, sól, parę liści laurowych, 2 łyżki erytrolu, łyżka majeranku

2 szklanki wody

Opcjonalnie – kieliszek wytrawnego czerwonego wina

Grzyby zalewamy ok. 100 ml wrzątku i moczymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną cebulę wraz z liści laurowymi, zielem angielskim, szczyptą soli, słodką papryką i majerankiem.

Gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę.

Całość smażymy tak by wydobyć jak najwięcej aromatu z kiełbasy. Następnie dodajemy passatę pomidorową i erytrol i gotujemy ok. 5 minut.

Dodajemy również wcześniej wypłukaną w zimnej wodzie i odsączoną kapustę kiszoną oraz szklankę wody. Całość gotujemy ok. 10-15 minut i wyłączamy gaz.

W dużym garnku zagotowujemy szklankę wody z solidną szczyptą soli i dodajemy obraną i pokrojoną w grubsze plastry marchew.

Młodą kapustę szatkujemy i dodajemy do marchwi.

Nie przejmujcie się początkową objętością garnka – kapusta bardzo szybko zmięknie i zmniejszy objętość 2-3krotnie.

Po ok. 10-15 minutach gotowania kapusty z marchwią dodajemy zawartość patelni.

Dodajemy również wcześniej namoczone grzyby (wraz z wodą).

Wino (opcjonalnie).

Oraz obrane i pokrojone w małe kawałki jabłko (możecie dodać suszone jabłka, śliwki czy morele).

Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy bigos ok. 60-80 minut. Co jakiś czas sprawdzamy i mieszamy by nie przywarł. Jeśli ma zbyt mało płynu – dodajemy wodę lub dodatkowy kieliszek wina. Jeśli po ugotowaniu będzie rzadki – gotujemy jeszcze 20 minut bez przykrywki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje odgrzany następnego dnia.

Podajemy z chlebem żytnim, młodymi ziemniakami lub… solo 🙂

Wartości odżywcze (1 porcji):

376 kcal / 27g białka / 45g węglowodanów / 8g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *