Aromatyczny krem z pieczonych pomidorów

Latem pomidory pachną wyjątkowo. Smakują również. Na dodatek możemy przebierać w odmianach – koktajlowe, malinowe, daktylowe, bawole serca, rzymskie, paprykowe… i jeszcze parę innych rodzajów znaleźlibyśmy na rynku.

Dla mnie obowiązkowe danie o tej porze roku – zupa krem z pieczonych pomidorów. Banał. Jeśli tylko mam zapas pomidorów w mieszkaniu a na dodatek rozgrzany piekarnik (po chlebie gryczanym) – bez wahania przygotowuję to danie.

Szaleję również z dodatkami – twarde sery, prażone pestki, grzanki, czasem lane kluski a czasem kasza jaglana. Kiełki, dodatkowe warzywa, płatki drożdżowe, prażona cebula,mozzarella …. – kombinacji jest tysiące. Znajdźcie swoją ulubioną 🙂

Składniki (4 porcje):

2 kilogramy pomidorów (najlepszy będzie ich miks lub odmiany mięsiste)

20 ml oliwy z oliwek

duża główka czosnku

świeża bazylia (lub oregano, tymianek czy rozmaryn)

sól, szczypta erytrolu, świeżo mielony pieprz

300-400 ml bulionu warzywnego lub wody

ulubione dodatki (u mnie grzanki z chleba gryczanego, kiełki, parmezan i grana padano

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomidory myjemy, suszymy, kroimy na pół wycinając twarde szypułki. Wykładamy na blachę (ciasno) skórką do blachy.

Pomiędzy pomidory wciskamy nieobrane ząbki czosnku.

Całość polewamy oliwą i posypujemy szczyptą soli oraz erytrolu.

Dodajemy bazylię, oregano lub tymianek. Blachę wstawiamy na około 60-70 minut do nagrzanego piekarnika.

W międzyczasie, jeśli nie macie zamrożonego lub zawekowanego bulionu warzywnego przygotowujemy wywar. W mojej lodówce zalegały dwie marchewki, pietruszka, natka – dodałam parę liści laurowych i ziele angielskie.

Całość zalałam ok. 600ml wody, osoliłam i gotowałam na małym ogniu wywar do czasu wyjęcia pomidorów z piekarnika.

Po wyjęciu blachy z piekarnika studzimy zawartość, pomidory i czosnek obieramy ze skórki (pieczony czosnek w łupince będzie się idealnie wyciskać), zioła wyrzucamy a całość blendujemy i zagotowujemy.

Dodajemy odcedzony bulion, jeśli istnieje potrzeba solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Podgrzewamy jeszcze parę minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze (1 porcji bez dodatków):

162 kcal / 6g białka / 21g węglowodanów / 6g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.