Sernik? Ten najbardziej popularny u Nitki to na zimno i na dodatek w pudełku, jednoosobowy. Po prostu #sernikwpudełku !
Lubię klasyczny pieczony przez moją mamę jak i babcię, bez żadnego spodu, wiedeński z rodzynkami. Lubię próbować nowojorskich, w najróżniejszych polewach, owocowych, pieczonych, gotowanych czy mixów sernika z jabłecznikiem, brownie czy makowcem. Nie przepadam za japońskimi i tu miłość chyba się nigdy nie urodzi. Prawdę mówiąc… sernikowi rzadko odmawiam! 😉
A co powiecie na sernik niesłodki? Ale o wyraźnym smaku wytrawnych dodatków – w moim przypadku suszonych pomidorów, oliwek z migdałami, ziół i przypraw?
Dla mnie strzał w 10tkę zarówno na zimno jak i ciepło. W towarzystwie warzyw – idealny na śniadanie czy kolację.
Przepis to klasyk babci Elżbiety. Cukier został zastąpiony przyprawami, budyń mąką ziemniaczaną a rodzynki… warzywami 😉
Składniki (8 porcji, duża blacha):
1000g chudego twarogu
250ml mleka/napoju roślinnego (u mnie napój sojowy)
80g mąki ziemniaczanej
5 jajek
łyżeczka soli, łyżeczka ulubionych ziół (u mnie oregano, bazylia i majeranek), łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka przyprawy suszone pomidory z ziołami
60g suszonych pomidorów w oliwie
50g oliwek (u mnie wersja nadziewana migdałami)
30g pestek dyni
Twaróg mielimy. Pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki.
W dużej misce miksujemy twaróg, mleko, mąkę ziemniaczaną, żółtka jaj i przyprawy.
Osobno ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Zawartości obu mis delikatnie mieszamy dodając oliwki i suszone pomidory.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy gotową masę, posypujemy pestkami dyni i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 50 minut.
Sernika po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Podajemy na ciepło lub zimno. Oczywiście możecie użyć tłustszego twarogu i innych dodatków – sprawdzi się podsmażona cebula z czosnkiem, szpinak, boczek, wędzona szynka parmeńska i wiele innych 🙂
Wartości odżywcze (1 porcji):
281 kcal / 35g białka / 15g węglowodanów / 9g tłuszczów