A gdyby tak przygotować inaczej niż zwykle rybę?
Nie smażyć w panierce na patelni, nie grillować ani nie gotować na parze a… zapiec. I to nie byle jak bo z sosem pomidorowym (który śmiało można wymienić na beszamel lub sos na bazie zblendowanego szpinaku czy brokuła) i aromatycznym puree z czosnkiem, cebulą i majerankiem.
Zapiekać możemy praktycznie każdą rybę – ważne żeby był to filet a ryba powinna być świeża lub rozmrożona i osuszona.
Składniki (2 porcje):
– 400g ryby (u mnie polędwica z dorsza)
– 10g oliwy
– 500g ziemniaków
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 duże cebule (białe, czerwone lub szalotki)
– 1 żółtko
– 20g masła
– sól, czosnek, gałka muszkatołowa, majeranek, pieprz, sok z ¼ cytryny, ulubione przyprawy do ryby (u mnie ekologiczna mieszanka ziół)
– 200g ketchupu z cukinii (lub passaty pomidorowej czy domowego ketchupu)
Rybę osuszamy, kawałki oprószamy solą i ulubionymi ziołami i przyprawami z dwóch stron, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z cytryny i oliwą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w małe kawałki, dodajemy obrany czosnek i sól i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie obieramy i kroimy w plastry cebulę, którą podsmażamy na rozgrzanej patelni z resztą oliwy. W trakcie podsmażania cebuli dodajemy szczyptę soli.
Ugotowane ziemniaki z czosnkiem odcedzamy z wody, gdy lekko przestygną dodajemy sól, szczyptę gałki muszkatołowej, sporą ilość majeranku, czarny, zmielony pieprz i blendujemy na dość gładką masę.
Do masy dodajemy żółtko i masło i ponownie blendujemy.
Jeśli konsystencja zblendowanych ziemniaków (zależy od odmiany) będzie zbyt twarda lub niegładka możemy dodać odrobinę mleka lub napoju roślinnego i ponownie zblendować.
Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i całość mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Rybę wyjmujemy z lodówki, pokrywamy passatą pomidorową/ketchupem z cukinii/domowym ketchupem lub innym sosem, na wierzch wykładamy masę ziemniaczaną.
Całość pieczemy ok. 40-45 minut do uzyskania twardej ziemniaczanej skórki, która choć nie ma w sobie sera – smakuje bardzo serowo.
Podajemy z ulubionymi warzywami, kiszoną kapustą lub surówkami.
Wartości odżywcze (1 porcji):
538 kcal / 44g białka / 50g węglowodanów / 18g tłuszczów
Szukałem dzisiaj przepisy na rybę. Zero jakiegokolwiek pomysłu. Przejrzałem kilka stron i pomyślałem o Tobie. Wchodzę a na dzień dobry przepis „o który mi chodziło” 😉
Działam, ale nie byłbym sobą, gdybym trochę nie zmodyfikował.
Pozdrawiam kitang0
Najlepiej! Oby smakowało 😉