Tak, wiem – podroby nie dość, że mocno zapomniane to i mało internetowe a na dodatek niefotogeniczne. Ale… potrafią być naprawdę smaczne, niosą za sobą duże ilości białka i małe ilości tłuszczu i masę witamin oraz składników mineralnych takich jak selen, żelazo, potas, miedź, witaminy z grupy B czy cynk.
Co wpływa na niepojawienie się żołądków oraz innych podrobów na naszych talerzach? Być może jest to dłuższy czas obróbki – to nie ryba czy pierś z kurczaka, którą przygotujemy w 15 minut. Gulasz z przepisu potrzebował około godziny z użyciem szybkowaru. Często podrobów nigdy nie próbowaliśmy (lub mamy złe wspomnienia z dzieciństwa) i nie znamy ich smaku. A to błąd… bo gulasz z żołądków smakuje wyśmienicie i osobiście bardzo często wolę gulasze z podrobów niż mięsa.
Składniki (6 porcji):
1200g żołądków drobiowych (kurzych lub indyczych)
400g kaszy pęczak
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4 duże cebule (czerwone lub białe)
4 marchewki
30g oliwy
dwie łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz
opcjonalnie 30g suszonych warzyw (marchew, pietruszka, seler)
Żołądki drobiowe myjemy, usuwamy ewentualne żyłki, zgrubienia i nieoczyszczone elementy. Przekładamy do szybkowaru, zalewamy wodą tak by wystawała ok 1-2 cm ponad podroby, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone warzywa i gotujemy w szybkowarze 50-55 minut. NIE SOLIMY. Jeśli nie mamy szybkowaru gotujemy w garnku do miękkości (czas będzie dłuższy).
Pod koniec gotowania żołądków cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a marchew w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy słodką i ostrą paprykę i podsmażamy około minutę-dwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchew i chwilę podsmażamy. Żołądki odsączamy od wywaru (a wywaru absolutnie nie wylewamy). Dodajemy do warzyw, solimy i pieprzymy i dodajmy około szklankę wywaru. Całość dusimy pod przykrywką 10-15 minut.
Kaszę pęczak płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy resztą bulionu (jeśli jest go za mało dolewamy zimnej wody, tak by płynu było ok. 2 razy więcej niż kaszy), solimy i gotujemy do miękkości ok. 25 minut.
Gulasz podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami. Tu świetnie sprawdzą się ogórki kiszone, surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty czy domowe buraczki.
Wartości odżywcze (1 porcji gulaszu z kaszą):
510 kcal / 42g białka / 54g węglowodanów / 14g tłuszczów