Za oknem deszczowo i pochmurno – czyli idealny czas na mocno czekoladowy deser. To najlepsze zdrowe ciasto jakie do tej pory udało mi się upiec – intensywnie czekoladowe, deserowe za sprawą gorzkiej czekolady a przede wszystkim wilgotne 🙂
Składniki:
50g mąki kokosowej
50g oleju kokosowego
20g masła klarowanego
85g gorzkiej czekolady (min. 80%, najlepiej bez cukru)
20g kakao
60g erytrolu
130g śmietanki kokosowej (lub stałej części mleka kokosowego z puszki – zawartość kokosa nie powinna być niższa niż 70%)
2 jajka
200ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli himalajskiej
Piekarnik rozgrzewamy do temp 170 stopni. W kąpieli wodnej rozgrzewamy czekoladę, olej kokosowy, masło i kakao a następnie odkładamy do ostygnięcia.
Miksujemy na gładką masę jajka i śmietanę kokosową. Następnie powoli dodajemy ostudzoną, czekoladową masę nadal miksując. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy (po łyżeczce i stopniowo) mąkę kokosową, sodę, erytrol oraz szczyptę soli himalajskiej.
Do miksującej się gęstej masy dolewamy stopniowo mleko roślinne. Całości dajemy odpocząć ok. 10 minut.
Następnie wylewamy na niewielką blachę i pieczemy ok. 30 minut bez termooobiegu (u mnie 10 pierwszych minut obie grzałki, kolejne 15 minut wyłącznie dolna grzałka i ostatnie 5 minut znowu obie grzałki).
Brownie najlepiej smakuje następnego dnia, schłodzone przez min. 5 godzin.
Idealnym dodatkiem do ciasta będzie bita śmietana z gęstego mleka kokosowego czy kwaśne owoce takie jak porzeczki, maliny czy jeżyny.
Wartości odżywcze (1/6 ciasta)
301 kcal / 6g białka / 8g węglowodanów / 27g tłuszczów