Alternatywą do naleśników z mąki żytniej, pszennej, kokosowej czy kasztanowej mogą być naleśniki jaglane – które możemy nadziać zarówno słodkim farszem (owocami, twarożkami, kremem czekoladowym z awokado czy dżemami) jak i wytrawnym (mięsem mielonym w pomidorowym sosie, kurczakiem i warzywami czy szpinakiem z czosnkiem i serem). Wczoraj postawiłam na farsz wytrawny, czyli wędzonego łososia, pomidora malinowego, ogórki kiszone, czarna rzepę, czerwona paprykę, sałatę lodową a jako sos posłużył mi oczywiście, Ketchup z cukinii i warzyw
Do ciasta naleśnikowego na słodko polecam dodać szczyptę erytrolu, cynamonu, kakao lub wanilię. Z kolei do naleśnikowego wytrawnego ulubione zioła i przyprawy (np. słodką paprykę i zioła prowansalskie).
Składniki (3 porcje po 2 naleśniki):
120g mąki jaglanej
2 jajka
300ml napoju roślinnego
30-50 ml wody gazowanej
solidna szczypta soli oraz przyprawy
30g oliwy/roztopionego masła
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy jajka, napój roślinny, wodę i przyprawy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy (jeśli w cieście pozostaną grudki – nie przejmujemy się). Dodajemy roztopione masło i zostawiamy ciasto na 30-40 min bez mieszania przykryte ściereczką.
Patelnię do naleśników nagrzewamy i smażymy (bez dodatkowego tłuszczu w moim przypadku) naleśniki ok. 1 minutę z każdej strony.
Wartości odżywcze 2 naleśników bez nadzienia:
300 kcal/11g białka/32g węglowodanów/15g tłuszczów