Po długim i mroźnym spacerze, czas na ciepłe i słodkie śniadanie – omlet kasztanowy.
Puszysty i o lekko orzechowym smaku – dla mnie idealny.
Podany oczywiście z jedną z moich największych żywieniowych słabości – masłem orzechowym.
Składniki:
4 białka jaj
3 żółtka
10g mąki kasztanowej (można ją zastąpić np. kokosową)
10g odżywki białkowej
5g oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej, cynamonu i proszku do pieczenia
opcjonalnie – masło orzechowe, maliny, banan
W misce mieszamy białka, żółtka, mąkę, odżywkę białkową oraz sól , cynamon i proszek do pieczenia. Masę odkładamy na ok. 5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wylewamy wcześniej przygotowaną masę.
Ważne: smażymy na najmniejszym ogniu i koniecznie pod przykrywką. Po ok. 5 minutach omleta przewracamy i smażymy ok. 2 min z drugiej strony.
Całość podałam z masłem z nerkowców, malinami i bananem.
Wartości odżywcze omleta bez dodatków:
344 kcal / 32g białka / 9g węglowodanów / 20g tłuszczu