Omlet kasztanowy

Po długim i mroźnym spacerze, czas na ciepłe i słodkie śniadanie – omlet kasztanowy.

Puszysty i o lekko orzechowym smaku – dla mnie idealny.

Podany oczywiście z jedną z moich największych żywieniowych słabości – masłem orzechowym.

 

Składniki:

4 białka jaj

3 żółtka

10g mąki kasztanowej (można ją zastąpić np. kokosową)

10g odżywki białkowej

5g oleju kokosowego

szczypta soli himalajskiej, cynamonu i proszku do pieczenia

opcjonalnie – masło orzechowe, maliny, banan

W misce mieszamy białka, żółtka, mąkę, odżywkę białkową oraz sól , cynamon i proszek do pieczenia. Masę odkładamy na ok. 5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wylewamy wcześniej przygotowaną masę.

Ważne: smażymy na najmniejszym ogniu i koniecznie pod przykrywką. Po ok. 5 minutach omleta przewracamy i smażymy ok. 2 min z drugiej strony.

Całość podałam z masłem z nerkowców, malinami i bananem.

Wartości odżywcze omleta bez dodatków:

344 kcal / 32g białka / 9g węglowodanów / 20g tłuszczu

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.