Tarta z kremem kasztanowym

A kiedy wiem, że czeka mnie intensywny trening a do tego mam ochotę na coś słodkiego staram się przyrządzić zdrowe ciasto. I w ten oto sposób dwa tygodnie temu powstała tarta z kremem kasztanowym.

Spód:

150g orzechów nerkowca

150g suszonych daktyli

szczypta soli himalajskiej

Masa:

2 żółtka

500g mleka kokosowego (im tłustsze tym lepsze, min. 80% kokosa)

100g mąki kasztanowej

3 łyżeczki erytrytolu (może być ksylitol – wówczas nieznacznie wzrośnie kaloryczność porcji)

Na wierzchu:

50g orzechów

 

Nerkowce i daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 40 minut. Następnie odciskamy z wody i blendujemy na jednolitą masę (im bardziej zblendowana masa tym wg mnie lepsza). Po zblendowaniu dodajemy szczyptę soli.

Następnie masę wykładamy na blaszkę (średnica 30cm) i dociskamy tworząc spód tarty wraz z rantami.

Jeśli masa była mocno odciśnięta od wody wówczas blachę umieszczamy w miejscu, gdzie pozostała wilgoć będzie mogła odparować. Alternatywą jest podpieczenie spodu w niskiej temperaturze – ok. 20 minut w 80-90 stopniach.

Do 150g mleka kokosowego dodajemy 2 żółtka oraz erytrytol. Całość miksujemy jednocześnie stopniowo dodając przesiewaną mąkę kasztanową – powstanie gęsta masa.

350g mleka kokosowego podgrzewamy w garnku do momentu wrzenia. Następnie mleko zdejmujemy z ognia i dodajemy gęstą masę cały czas mieszając (unikniemy wówczas grudek).

Garnek przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na ok. 1 godzinę.

Następnie masę przekładamy na spód i dekorujemy orzechami.

Ciasto trzymamy w lodówce.

 

Wartości odżywcze 1/6 ciasta:

476 kcal / 9g białka / 38g węglowodanów / 32g tłuszczu

 

20161106_115302

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.