Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Nadziewanie warzyw innymi warzywami, mięsem czy jajkami to zdecydowanie ciekawa alternatywa dla klasycznych posiłków osób zdrowo odżywiających się. A nadziewać możemy najróżniejsze warzywa – paprykę, bakłażana, cukinię, kabaczki, pomidory, dynię… dziś postawiłam na nieco większe od zwykłych – pieczarki portobello.

DSC04961

Składniki:

350g pieczarek portobello

1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

3 cebule (u mnie szalotka i czerwona)

200g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa – polecam mielenie mięsa samemu lub wybierania kawałka mięsa w sklepie i skierowanie prośby o zmielenie – wówczas mamy pewność, że w zmielonym mięsie nie będzie MOM, skór i innych dodatków)

80g suszonych pomidorów

1 jajko

2 ząbki czosnku

przyprawy (sól himalajska, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka, świeża natka pietruszki)

DSC04966

Z pieczarek usuwamy blaszki i środek, starając się zrobić jak najwięcej miejsca na farsz (najlepiej małą łyżeczką). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku, wydrążone części kapeluszy pieczarek i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Całość po lekkim podsmażeniu dodajemy do surowego, zmielonego mięsa i mieszamy. Dodajemy jajko, przyprawy i ponownie mieszamy. Wydrążone pieczarki napełniamy farszem i zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

DSC04970

Wartości odżywcze (1/2 porcji – u mnie dwie duże pieczarki):

445 kcal / 26g białka / 11g węglowodanów / 33g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.