Nadziewanie warzyw innymi warzywami, mięsem czy jajkami to zdecydowanie ciekawa alternatywa dla klasycznych posiłków osób zdrowo odżywiających się. A nadziewać możemy najróżniejsze warzywa – paprykę, bakłażana, cukinię, kabaczki, pomidory, dynię… dziś postawiłam na nieco większe od zwykłych – pieczarki portobello.
Składniki:
350g pieczarek portobello
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
3 cebule (u mnie szalotka i czerwona)
200g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa – polecam mielenie mięsa samemu lub wybierania kawałka mięsa w sklepie i skierowanie prośby o zmielenie – wówczas mamy pewność, że w zmielonym mięsie nie będzie MOM, skór i innych dodatków)
80g suszonych pomidorów
1 jajko
2 ząbki czosnku
przyprawy (sól himalajska, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka, świeża natka pietruszki)
Z pieczarek usuwamy blaszki i środek, starając się zrobić jak najwięcej miejsca na farsz (najlepiej małą łyżeczką). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku, wydrążone części kapeluszy pieczarek i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Całość po lekkim podsmażeniu dodajemy do surowego, zmielonego mięsa i mieszamy. Dodajemy jajko, przyprawy i ponownie mieszamy. Wydrążone pieczarki napełniamy farszem i zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze (1/2 porcji – u mnie dwie duże pieczarki):
445 kcal / 26g białka / 11g węglowodanów / 33g tłuszczów