Pomysłodawcą słynnej na całym świecie bulletproof coffee jest Dave Asprey – twórca bloga o tematyce zdrowego odżywiania nawiązującego do stylu żywienia paleo (jest zwolennikiem wysokich tłuszczów w diecie) wraz z używaniem produktów jak najmniej przetworzonych. Inspiracją do stworzenia kuloodpornej kawy była podróż Dave’a do Tybetu, gdzie jednym z tradycyjnych napojów jest napar herbaciany z… masłem z mleka jaków. Jakie korzyści możemy czerpać pijąc bulletproof coffee? Wzrost koncentracji, zwiększony poziom energii oraz zmniejszony apetyt.
Podstawowymi składnikami bulletproof coffee jest świeżo zmielona kawa (absolutnie nie rozpuszczalna), niesolone masło od krów karmionych trawą oraz olej MCT (może być to również olej kokosowy – jednak zawiera on tylko ok. 15% kwasu MCT8 – kaprylowego oraz MCT10 – kaprynowego a olej MCT ok. 95%). To dzięki olejowi MCT, który zawiera kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe, które bezpośrednio trafiają do mitochondiów i nie są metabolizowane przez wątrobę zyskujemy dzięki wypiciu kawy duży zastrzyk energii, uczucie sytości i wzrost koncentracji.
Jak poprawie wykonać bulletproof coffee? Świeżo zmieloną kawę zaparzyć w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym lub w papierowym filtrze a następnie zblendować ok. 1 minutę z 1-2 łyżeczkami masła oraz łyżeczką oleju MCT (olej MCT należy dodawać i zwiększać stopniowo – duże ilości oleju MCT mają właściwości przeczyszczające). Dlaczego poleca się blendowanie kawy a nie mieszanie? Po blendowaniu uzyskamy jednolity płyn z pianką, natomiast wymieszanie łyżeczką składników kawy spowoduje, że kawa będzie wyglądała jak kubek rosołu z oczkami tłuszczu na górnej powierzchni kubka.
O czym jeszcze warto wiedzieć:
- kawa kuloodporna nie jest pełnowartościowym posiłkiem (nie zawiera ani białka ani węglowodanów) i nie stosowałabym jej każdego dnia;
- jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które od rana potrzebują energii a nie mają w godzinach porannych apetytu;
- powinna być pita wyłącznie w godzinach porannych (aby prawidłowo działała, potrzebny jest niski stan glukozy we krwi, ma właściwości pobudzające – niewskazane w godzinach popołudniowych/wieczornych, w których organizm powinien się już wyciszać);
- napój ten powinien być wliczany do bilansu kalorycznego (w zależności od ilości dodanego tłuszczu zwykle zawiera od 300 do 500 kcal);
- jest dobrym rozwiązaniem w przypadku wykonywania porannych treningów bez spożycia posiłku przed (wypita na godzinę przed treningiem kuloodporna dostarcza mnóstwa energii);
- do kawy możemy użyć dodatków takich jak cynamon cejloński, anyż czy ziarna wanilii;
- dodając do kawy rozpuszczoną odżywkę białkową w wodzie lub tłustym mleku kokosowym czy wypijając ją do posiłku białkowo-węglowodanowego możemy traktować ją jako pełnowartościowy posiłek jednak… najprawdopodobniej nie uzyskamy dzięki temu wyjątkowej dawki energii, jaką miałaby nas obdarować klasyczna bulletproof coffee;
- kawy nie powinny spożywać osoby mające problemy z jelitami oraz żołądkiem (np. wrzody), nadciśnienie i inne schorzenia układu krążenia, kobiety w ciąży oraz osoby mające zaburzenia związane z hormonami stresu, kortyzolem czy nadnerczami;