Lubię cieszyć się zimowymi potrawami, które powstały dzięki zapasom zrobionym latem i jesienią. I tak właśnie jest też z dynią – puree z dyni mrożę i do późnej wiosny delektuję się smakiem tego warzywa. Jak przygotować takie puree pisałam np. tutaj -> Jesienne ciasto dyniowe
Przepis na chlebek jest bajecznie prosty, a przygotowanie go zajmuje ok. 5 minut (+45-50 minut pieczenia).
Składniki (6 porcji):
350g puree z dyni
2 jajka
30ml oliwy z oliwek
40g erytrolu
120g mąki ryżowej
120g mąki jaglanej
100g banana (im dojrzalszy, tym lepszy)
20g pestek z dyni
łyżeczka sody, łyżeczka cynamonu cejlońskiego, szczypta soli
Jajka, szczyptę soli, oliwę, banana i puree z dyni blendujemy na gładką masę. Dodajemy erytrol, mąkę ryżową, mąkę jaglaną, sodę oraz cynamon cejloński i dokładnie mieszamy masę.
Ciasto przelewamy do formy/keksówki i posypujemy pestkami z dyni. Chlebek pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut (ja piekłam 20 minut na dwóch grzałkach, później 20 minut wyłącznie dolna grzałka i ostatnie 5 minut obie grzałki).
Chlebek smakuje wybornie zarówno solo jak i z dżemem, masłem orzechowym czy pastą kokosową.
Wartości odżywcze porcji (1/6 chlebka):
245 kcal/ 6g białka / 35g węglowodanów / 9g tłuszczów