Ciasto mocno migdałowe z białym karmelem

Nazwa ciasta nie brzmi „fit”, prawda? A jednak! Sensowne składniki, bardzo krótki skład, brak mąki co na pewno będzie zaletą dla bezglutenowców  i jedyne do czego mogłabym się przyczepić to obróbka termiczna mielonych migdałów, ale nie popadajmy w paranoję. Poza tym bez nabiału, cukru i zbędnych dodatków. Podsumowując białkowo-tłuszczowe, lekko wytrawne ciasto z przesłodkim lukrem/białym karmelem na bazie mleka kokosowego i erytrolu.

Składniki (6 porcji):

5 jajek

130g erytrolu

200g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)

30g gorzkiego kakao

1 łyżeczka aromatu/ekstraktu waniliowego lub wydrążone ziarenka z laski wanilii

szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia

200ml tłustego mleka kokosowego

70g erytrolu

20g oleju kokosowego

migdały do dekoracji

Jajka, szczyptę soli oraz 130g erytrolu przesypujemy do miski i ubijamy mikserem (nawet 10 minut) na puszystą lekko gęstą masę. Do masy dodajemy kakao, zmielone migdały, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.

Całość przelewamy do formy silikonowej (moja miała średnicę 25cm) lub do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (mój sposób pieczenia to 15minut dwie grzałki, kolejne 15 minut dolna grzałka i ostatnie 5 minut ponownie dwie grzałki).

Podczas pieczenia się ciasta przygotowujemy polewę – 200g tłustego mleka kokosowego (najlepiej gęstej części tzw śmietanki) podgrzewamy w garnku z 70g erytrolu. Gdy mleko zacznie wrzeć skręcamy ogień na najmniejszy i grzejemy masę jeszcze 20-25 minut raz na jakiś czas mieszając ją. Gdy zgęstnieje i uzyskamy konsystencję lukru/lekkiego karmelu ściągamy garnek z palnika i dodajemy olej kokosowy.

Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z blaszki/foremki, polewamy białym karmelem i posypujemy migdałami. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze (1 porcji):

365kcal / 14g białka / 8g węglowodanów / 32g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.