10 faktów dotyczących jajek i korzyści wynikających z ich jedzenia

Gdybym miała wymienić produkt, który występuje prawie codziennie w moim jadłospisie… to byłoby to właśnie jajko. Oczywiście pod różną postacią – sadzone, na miękko, w koszulce, w jajecznicy, w omletach, w ciastach, w zupach i wielu, wielu innych.

  1. Jajka nie podwyższają cholesterolu we krwi, więc jeśli nie mamy na nie alergii śmiało możemy spożywać je codziennie.
  2. Jajko to produkt białkowo-tłuszczowy, nie zawierający węglowodanów. Średnie jajko (50g) to ok. 70 kalorii, czyli 6g białka oraz 5g tłuszczów.
  3. Jajko to bogactwo minerałów takich jak wapń, żelazo, cynk, potas, jod, selen oraz witamin – witaminy A, B12, D, E oraz innych. Jedyną niezbędną witaminą, której nie zawiera jajko jest witamina C.
  4. W jajku a dokładnie żółtku znajduje się luteina, mająca wpływ na prawidłowe widzenie.
  5. W jajku znajduje się lecytyna, która korzystnie wpływa na budowę i działanie układu nerwowego.
  6. Nie spożywamy jajek surowych. Istnieje prawdopodobieństwo zarażenia się Salmonellą.
  7. Jajko posiada pełen profil aminokwasowy co korzystnie wpływa na odpowiednie przyswojenie białka w organizmie.
  8. Starajmy się jeść białka z żółtkiem (a nie samo białko), gdyż tylko wówczas mamy pewność, że jest to pełnowartościowy produkt o pełnym profilu aminokwasowym.
  9. Jajka przygotowujemy tak, by żółtko było płynne – wówczas nie utleniamy cholesterolu w żółtku.
  10. Starajmy się kupować jajka wiejskie/organiczne. Sklepowe i od kur żywiących się wyłącznie zbożem mają znacznie mniej zdrowotnych właściwości.

img_20161101_102836

1 thoughts on “10 faktów dotyczących jajek i korzyści wynikających z ich jedzenia

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *