Od jakiegoś czasu spotykam się z coraz większym gronem osób, które starają się wykluczyć gluten ze swojej diety – i niezależnie czy robią to z konieczności (choroby autoimmunologiczne, choroby tarczycy czy celiakia) czy po prostu chcą być zdrowsze – to właśnie dla nich ten przepis 🙂 Bardzo często ciężko znaleźć nam zdrową alternatywę dla pszennego pieczywa – kukurydziane jest średnie w smaku a i ze zdrowiem ma niewiele wspólnego, pieczywo wypiekane z samych ziaren czy z mąki migdałowej/orzechowej również nie należy do zdrowych (niestabilne kwasy tłuszczowe i do tego kwas fitynowy). Zdrowszą i pełną błonnika alternatywą będą właśnie te oto bułki, które śmiało możemy nazwać białkowo-tłuszczowymi.
Składniki (7 bułek):
6 jajek
120g mąki kokosowej
100g łupin babki jajowatej
200g mleka kokosowego (z puszki, min. 70% zawartości kokosa)
1,5 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
300ml zimnej wody
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dajemy odpocząć ciastu ok. 10 minut. Z ciasta formujemy bułki i układamy je na folii do pieczenia (lub lekko natłuszczonym papierze do pieczenia). Pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia.
Wartości odżywcze 1 bułki:
196 kcal / 11g białka / 6g węglowodanów / 14g tłuszczów