Po upieczeniu tych ciastek cały dom pachniał kokosowo… ! Zamknięte w puszce mogą przeczekać około 5 dni ale czy warto się im opierać? Zdecydowanie nie. Śmiało mogą być wykorzystane jako śniadanie białkowo-tłuszczowe, posiłek przed lub potreningowy czy zdrową słodycz do popołudniowej kawy.
Składniki (18 ciastek):
240g białek jaj (6 białek z jajek w rozmiarze XL)
160g wiórków kokosowych (niesiarkowanych i niesłodzonych)
85g erytrolu
szczypta soli
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po ubiciu białek cały czas je miksujemy dodając ok. 1 łyżeczkę erytrolu na 30-40 sekund ubijania białek. Mieszamy bardzo DELIKATNIE z wiórkami kokosowymi i formujemy ciasteczka na folii do pieczenia. Pieczemy ok. 17 minut.
Wartości odżywcze 6 ciastek (1/3 porcji):
396 kcal / 12g białka / 6g węglowodanów / 54g tłuszczów