Brownie z cukinią

Nie spodziewałam się, że brownie z cukinią może być aż tak pyszne! Mocno czekoladowe, wilgotne a do tego niskokaloryczne – zdecydowanie podbiło moje serce i powtórzę ten wypiek jeszcze wielokrotnie (prawda jest taka, że jednego dnia upiekłam już dwie blachy – dla siebie i przyjaciółki) 🙂

Składniki (6 porcji):

2 jajka

300g startej cukinii

15g masła orzechowego (u mnie z nerkowców)

30g odżywki białkowej (u mnie waniliowy izolat)

1/4 szklanki erytrolu

90g mąki gryczanej (może być jaglana, owsiana i inne)

100g dżemu porzeczkowego (u mnie domowy, słodzony erytrolem) – dżem nie jest konieczny, ale fajnie przełamuje smak (może być to również mus jabłkowy, dżem wiśniowy)

40g gorzkiego kakao

1,5  łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli himalajskiej

D021FBB4-3691-450B-ABD7-99E516829D68

Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Blachę (u mnie mała prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia. Jajka, dżem i erytrol mieszamy ze sobą. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sodę, sól, odżywkę białkową oraz kakao.

Delikatnie dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Następnie dodajemy startą cukinię (jeśli puściła sok, to odsączamy ją) i masło orzechowe. Ponownie mieszamy i ciasto wylewamy na blaszkę.

Pieczemy ok. 30 minut.

Ciasto wyśmienicie smakuje z polewą z odżywki białkowej i sezonowymi owocami.

213BC2B6-9693-43EF-96ED-9B98E8E4E4AF

Wartości odżywcze porcji (1/6 ciasta) bez dodatków:

144 kcal/ 10g białka / 17g węglowodanów / 4g tłuszczów

6 thoughts on “Brownie z cukinią

  1. Dzięki za przepis! Wyszło pysznie (rewelacyjna konsystencja), ale następnym razem użyję zwykłej mąki, bo gryczana ma dla mnie za mocny posmak. Użyłam świeżych Jagód zamiast dżemu i też super pasowały.

    1. Fluo – spróbuj jaglanej lub orkiszowej/owsianej – zawsze to zdrowszy wybór niż klasyczna pszenna 🙂
      Mega się cieszę, że ciasto smakowało mimo goryczki gryczanej (ja jej nie czułam – ale to może zasługa domowego dżemiku i odżywki białkowej) <3

  2. Przepyszne idealna konsystencja, w smatakie czekoladowe. Będę do niego wracać:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.