Sezon na cukinię został otwarty i wiele osób ma problem – w jaki sposób wykorzystać to warzywo? Jako, że nie ma wyrazistego i intensywnego smaku nadaje się do wielu potraw – u mnie są to omlety, leczo, grillowane szaszłyki, ciasto z cukinią, placuszki, owsianka… Lecz najważniejszą potrawą przygotowywaną już od paru lat a następnie spożywaną całorocznie jest keczup z cukinii.
Ketchup świetnie sprawdza się jako zamiennik do tego klasycznego ze sklepu. Pasuje również do dań na ciepło jak gotowy sos (z mięsem mielonym i makaronem czy kurczakiem i ryżem).
Składniki:
1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii
0,5 kg cebuli
2 czerwone papryki
1,5 łyżki soli himalajskiej
1,5-2 szklanki erytrolu
1-2 łyżeczki ostrej papryki (lub świeża papryczka chili pozbawiona pestek)
2 przeciery pomidorowe (2x200g) lub odparowane pomidory z puszki
1/4 – 1/2 szklanki octu jabłkowego (najlepiej dodawać stopniowo i próbować)
Cukinię ścieramy na grube wióry, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Do warzyw dodajemy sól i zostawiamy je zasolone na całą noc w chłodniejszym miejscu (u mnie idealnie sprawdza się spiżarnia).
Następnego dnia warzywa gotujemy aż zmiękną a następnie je blendujemy. Dodajemy erytrol, ostrą paprykę, pomidory/przecier pomidorowy i ocet i gotujemy 20-30 minut.
Gorący ketchup wlewamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i zostawiamy na ok. 10 min słoiki odwrócone przykrywką do blatu.
A później cieszymy się cały rok własnoręcznie przygotowanym, domowym ketchupem bez konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych zbędnych dodatków. Przy tym przepisie nie znajdziecie również wartości odżywczych i kalorii. Dlaczego? Bo są to same warzywa, których w rozsądnej ilości nie polecam wliczać w bilans dzienny 🙂
Uwaga! Ja bym chciała ostrzec wszystkich, którzy mają zamiar wykonać ten przepis. Ten ketchup UZALEŻNIA! Jest po prostu genialny! Nie ma nawet sensu robić 1 porcji! Odrazu 2 a najlepiej 4! Ja jestem zachwycona! Jem do wszystkiego i daje wszytskim na prezenty! Każdemu smakuje. Polecam! Buziaki 😉
Bardzo, ale to bardzo się cieszę i dziękuję za tak pozytywne słowa (w imieniu ketchupu) 🙂
Na ile słoiczków ten przepis?
Z pojedynczej porcji ok. 10-12 sztuk różnej wielkości (głównie małe „poprzecierowe”) 🙂
O tak!!! Genialny przepis! Zrobiłam dziś druga porcje bo pierwsza się już kończy ale czy starczy do lata? Wątpię ❤️
Cieszę się bardzo – zawsze polecam zrobienie za jednym zamachem większej ilości 🙂
Czy bez soli też wyjdzie?
Niestety przynajmniej szczypta jest konieczna 🙂
A nie trzeba tego jakoś pasteryzowac? Wytrzyma kilka miesięcy poprostu w szafce?
Absolutnie nie trzeba, jeśli gorący ketchup zamkniemy od razu w słoikach – moje słoiki potrafią stać np. 2 lata 🙂
Rewelacja, dzięki
🙂