Domowe hamburgery z wołowiną

Soczysta wołowina, świeże warzywa, domowy keczup z cukinii i chrupiąca żytnia bułka – nie dość, że brzmi bardzo dobrze to smakuje jeszcze lepiej! Hamburgery wcale nie muszą kojarzyć się z niezdrowym odżywianiem, mięsem niewiadomego pochodzenia i sieciówkami serwującymi fast foody. Domowa wersja uwierzcie mi – jest wyśmienita!

 

Składniki na 6 hamburgerów:

6 bułek żytnich/grahamek

1000g mięsa wołowego (u mnie antrykot)

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka wędzonej papryki

świeżo mielony czarny pieprz

sól himalajska

2 ząbki czosnku

2 białe cebule

2 czerwone cebule

10g oliwy z oliwek

pęczek natki pietruszki

2 żółtka

sałata lodowa

pomidor malinowy

2 ogórki małosolne

keczup/musztarda

 

Mięso mielimy na grubym sitku. Dodajemy słodką paprykę, wędzoną paprykę, świeżo zmielony pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku, żółtka oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną czerwoną i białą cebulę a następnie dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i wyrabiamy a następnie formujemy kotlety o wadze 160-200g.

IMG_3655

Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla. Oprószamy solą himalajską jedną stronę kotleta i od tej strony rozpoczynamy smażenie ok. 3-4 minuty. Solimy niepodsmażoną część, przewracamy a następnie smażymy ok. 2-3 minuty.

W piekarniku, na patelni lub grillu podgrzewamy przekrojone bułki żytnie i nagrzewamy do momenty kiedy staną się chrupiące.

Bułkę polewamy keczupem, kładziemy parę liści sałaty lodowej, kotleta, musztardę i keczup, plastry pomidora malinowego i ogórków małosolnych a następnie przykrywamy drugą częścią bułki.

 

Wartości odżywcze porcji (1 hamburger):

422 kcal/ 37g białka / 28g węglowodanów / 18g tłuszczów

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.