Soczysta wołowina, świeże warzywa, domowy keczup z cukinii i chrupiąca żytnia bułka – nie dość, że brzmi bardzo dobrze to smakuje jeszcze lepiej! Hamburgery wcale nie muszą kojarzyć się z niezdrowym odżywianiem, mięsem niewiadomego pochodzenia i sieciówkami serwującymi fast foody. Domowa wersja uwierzcie mi – jest wyśmienita!
Składniki na 6 hamburgerów:
6 bułek żytnich/grahamek
1000g mięsa wołowego (u mnie antrykot)
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
świeżo mielony czarny pieprz
sól himalajska
2 ząbki czosnku
2 białe cebule
2 czerwone cebule
10g oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
2 żółtka
sałata lodowa
pomidor malinowy
2 ogórki małosolne
keczup/musztarda
Mięso mielimy na grubym sitku. Dodajemy słodką paprykę, wędzoną paprykę, świeżo zmielony pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku, żółtka oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną czerwoną i białą cebulę a następnie dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i wyrabiamy a następnie formujemy kotlety o wadze 160-200g.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla. Oprószamy solą himalajską jedną stronę kotleta i od tej strony rozpoczynamy smażenie ok. 3-4 minuty. Solimy niepodsmażoną część, przewracamy a następnie smażymy ok. 2-3 minuty.
W piekarniku, na patelni lub grillu podgrzewamy przekrojone bułki żytnie i nagrzewamy do momenty kiedy staną się chrupiące.
Bułkę polewamy keczupem, kładziemy parę liści sałaty lodowej, kotleta, musztardę i keczup, plastry pomidora malinowego i ogórków małosolnych a następnie przykrywamy drugą częścią bułki.
Wartości odżywcze porcji (1 hamburger):
422 kcal/ 37g białka / 28g węglowodanów / 18g tłuszczów