Przepis ultraszybki, ultraprosty i ultrasmaczny.
Bułeczki możemy nadziać świeżymi owocami, odsączonymi mrożonymi owocami lub nadzieniem, które przyniesie nasza wyobraźnia (orzechy, kremy orzechowe, dżem).
Składniki (4 porcje po 2 bułeczki):
4 jajka
szczypta soli
400g twarogu półtłustego
40g budyniu waniliowego bez cukru
40g odżywki białkowej (u mnie waniliowy izolat)
100g mąki orkiszowej
100g mąki żytniej
3 łyżki erytrolu
400g owoców
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Świeże owoce myjemy i odsączamy z wody i mieszamy z łyżką erytrolu. Pozostałe składniki miksujemy na jednolitą masę. Lepimy (lub wykładamy łyżką) kulki z dziurką w środku na owoce (konsystencja będzie dość lejąca).
Wykładamy na papier do pieczenia przesmarowany oliwą/tłuszczem. Pieczemy 25-30 minut do zarumienienia (u mnie 15 minut dwie grzałki, 10 minut dolna i 5 minut obie).
Wartości odżywcze (1 porcji):
485kcal / 38g białka / 58g węglowodanów / 11g tłuszczów