Omlet z cukinią i wędzonym pstrągiem

Sezon na cukinię w pełni. Z cukinii robię ketchup, dodaję do szaszłyków i leczo, starta cukinia świetnie pasuje do omletów, placuszków czy owsianki. Zapiekam w niej również różne rodzaje mięsa. Ostatnio trafiłam w Internecie na kotleciki z cukinii i wędzonej ryby, przepis dopasowałam do siebie i wyszedł… naprawdę smaczny i bardzo sycący omlet z cukinii i wędzonego pstrąga.

 

Składniki:

100g wędzonego pstrąga (może być inna ryba lub mięso)

1 jajko

500g startej cukinii (bez miąższu)

20g mąki jaglanej

20g mąki żytniej

5g oliwy z oliwek

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

przyprawy – sól, czosnek suszony, zioła prowansalskie, pieprz

 

Cukinię (nieobraną) wydrążamy i trzemy na dużym oczku. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. W osobnej misce mieszamy jajko, mąki, proszek do pieczenia i przyprawy (poza solą). Cukinię odsączamy z wody, dodajemy do ciasta, mieszamy, dodajemy sól. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wylewamy masę. Smażymy na małym ogniu i pod przykrywką ok. 8 minut z jednej strony i 3-4 minuty z drugiej.

Omlet jest wilgotny i bardzo sycący. Dobrze smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym czy ketchupem z cukinii.

Wartości odżywcze moleta:

496 kcal/37g białka/49g węglowodanów/20g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.