Pomysł na pieczenie chleba z kaszy gryczanej niepalonej pojawił się w internecie już dawno (i nie jest mój!). Widziałam ten pięknie wyglądający (i już teraz wiem, że również smakujący) chlebek u wielu osób prowadzących blogi oraz instagramowe profile dotyczące zdrowego jedzenia. Po dwóch latach spróbowałam i ja i… przepadłam. Trochę przez przypadek dodałam do niego przyprawę (suszone pomidory z czosnkiem i oliwkami) i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę – pieczywo pachnie i smakuje trochę włosko a do tego chrupiąca skórka… Spróbujcie – czuję, że będziecie to pieczywo robić bardzo często! 🙂
Składniki:
500g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
2 czubate łyżeczki soli
przyprawy (u mnie pół opakowania przyprawy z suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwkami)
2 łyżeczki czarnuszki
Kaszę zalewamy wodą i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie jeśli nie wchłonęła całego płynu to wodę odlewamy a kaszę blendujemy z solą i przyprawami, następnie masę przelewamy do foremki/keksówki. Tak wypełnioną formę pozostawiamy na kolejne 12 godzin. Po tym czasie chlebek posypujemy czarnuszką i wstawiamy do piekarnika na ok. 60-65 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu warto chlebek wyjąć z formy i ostudzić na kratce, tak by zarówno górna jak i dolna część wystudziła się i obeschła.
Wartości odżywcze (1/5 chlebka czyli u mnie 4 kromki):
340 kcal / 13g białka / 64g węglowodanów / 3g tłuszczów