Chrupiące ciastka o intensywnym smaku kokosa, orzechów i kakao? A na dodatek takie, których przygotowanie trwa mniej niż 30 minut? Ależ oczywiście!
Ciastka pieczemy nie częściej niż raz na dwa tygodnie, gdyż zawierają w sobie orzechy. Te zaś zawierają głównie wielonasycone kwasy tłuszczowe, które nie są stabilne termicznie. Aby uniknąć utleniania – ciastka pieczemy w niskiej temperaturze i dość krótko 🙂
Składniki:
40g mąki kokosowej
40g wiórków kokosowych
60g lekko zblendowanych/połamanych orzechów (do wyboru nerkowce, migdały, orzechy włoskie, laskowe, makadamia, pistacje lub mix)
120g mleka roślinnego np. migdałowego
1 jajko XL
45g odżywki białkowej (u mnie izolat białek serwatkowych o smaku białej czekolady)
40g erytrolu lub stewii
1/2 łyżeczki sody
20g gorzkiego kakao
30g oleju kokosowego
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130 stopni. Składniki mieszamy ze sobą, aby uzyskać jednolitą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką formujemy ciastka (mi wyszło 12 sporych ciastek). Pieczemy ok. 20 minut do momentu, aż ciastka się przyrumienią. Ciastka po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia a następnie przechowujemy w blaszanej puszce/pojemniku.
Wartości odżywcze 1/4 przepisu (3 ciastka):
320 kcal / 18g białka / 9g węglowodanów / 24g tłuszczów