Ciasto sypane ze śliwką i jabłkiem

O cieście tym przypomniałam sobie przeglądając Instagram  – a przecież jedna z moich cioć robiła je z najróżniejszymi owocami – śliwkami, wiśniami, gruszkami czy jabłkami. Ciasto banalne w przygotowaniu, stworzyłam proporcje „na raz”, ale nie widzę powodu, żeby przy kolejnym pieczeniu porcję przynajmniej potroić 🙂 Ciasto jest mocno węglowodanowe – więc idealnie nadaje się na posiłek potreningowy.

Składniki (1 porcja – duża kokilka):

150g obranego i wydrążonego jabłka

150g wypestkowanych śliwek

30g kaszy manny (może być orkiszowa, żytnia – choć nie próbowałam to wydaje mi się, że kaszka kukurydziana również się tu sprawdzi)

30g mąka ryżowa

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki cynamonu

3 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła)

10 g oleju kokosowego (jeśli ma konsystencję stałą należy go delikatnie podgrzać, by otrzymać konsystencję płynną)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę ryżową, kaszę mannę, proszek do pieczenia i erytrol mieszamy w miseczce. W osobnej misce ścieramy jabłka na tarce i dodajemy cynamon. Kokilkę lub inne naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną masła/oleju kokosowego.

1/3 sypkich produktów wysypujemy na dno naczynia. Następnie układamy połówki śliwek bez pestek. Posypujemy kolejną 1/3 sypkich produktów, i wykładamy starte jabłka z cynamonem. Jabłka przysypujemy ostatnią częścią produktów sypkich i dociskamy całość łyżką. Wierzch ciasta oblewamy płynnym olejem kokosowym.

Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut. Najlepiej smakuje lekko ciepłe.

Wartości odżywcze:

441 kcal/ 7g białka / 76g węglowodanów / 11g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.