Uwielbiam budynie, galaretki i kisiele, a te robione własnoręcznie i bez gotowych mieszanek proszku – tym bardziej. Jako, że pogoda za oknem nie rozpieszcza – postanowiłam zrobić klasyczny budyń waniliowy z domowym dżemem malinowym z erytrolem.
Składniki (2 porcje):
450ml mleka roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)
10g masła
laska wanilii
30g skrobi ziemniaczanej
2 żółtka
2-3 łyżki erytrolu (lub dowolnie wybranego innego słodzidła)
30g odżywki białkowej (u mnie izolat)
400 ml mleka roślinnego zagotowujemy z masłem, erytrolem oraz ziarenkami z wydrążonej laski wanilii. W szklance mieszamy 30g skrobi ziemniaczanej, 2 żółtka oraz 50 ml mleka. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy zawartość szklanki i energicznie mieszamy uzyskując gęsty budyń – garnek zdejmujemy z gazu. W szklance rozrabiamy 30g odżywki białkowej z paroma łyżkami wody (tak aby uzyskać gęsty krem) i dodajemy go do ugotowanego budyniu.
Podajemy z ulubioną konfiturą, świeżymi lub mrożonymi owocami.
P.S. Możemy dodać wyłącznie erytrol lub nie słodzić budyniu a dodać tylko odżywkę 🙂
Wartości odżywcze porcji:
310 kcal/16g białka/34g węglowodanów/12g tłuszczów
A mozna bez odzywki?? Tez wyjdzie??
Jak najbardziej wyjdzie 🙂