Gdy tylko ujrzałam u koleżanki domowe tortille – wiedziałam, że muszę wykonać je i ja. Czas przygotowania żytnio-gryczanych placków to zaledwie 10 minut… a świadomość tego, że wiemy co jemy zdecydowanie bezcenna 🙂 Dodatki do tortilli to już kwestia bardzo indywidualna – mogą to być warzywa i jajko sadzone, wołowina, jajecznica, indyk – u mnie do środka powędrował keczup z cukinii, warzywa i pierś z wiejskiego kurczaka.
Składniki (2 tortille):
10g oliwy z oliwek
50g mąki żytniej
50g mąki gryczanej
sól himalajska + ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół sycylijskich)
ciepła woda
Mąkę gryczaną, żytnią, solidną szczyptę soli i ziół oraz oliwę wlewamy do większej miski. Wyrabiamy ciasto jak na pizzę dodając niewielkie ilości ciepłej wody. Po uzyskaniu konsystencji ciasta na pizzę masę dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy by uzyskać cienki naleśnik (stolnicę lub blat można podsypać lekko mąką gryczaną, by ciasto swobodnie odchodziło od powierzchni, na której je wałkujemy). Nagrzewamy patelnię do naleśników i na średnim ogniu podsmażamy placki z każdej strony około minutę.
Tortille nadziewamy ulubionymi warzywami, mięsem, jajkami, rybą i sosami.
Wartości odżywcze 1 tortilli bez dodatków:
202 kcal/4g białka/33g węglowodanów/6g tłuszczów
hej ! super przepis, ale mam pytanie. Czy mozna zrobić tortille z samej mąki pszennej ?
oczywiście chodziło mi o mąkę żytnią 😀
Nie próbowałam z samej mąki żytniej – wydaje mi się, że może być problem (gryczana inaczej się zachowuje niż żytnia). Ale kto nie próbuje ten nie wie 🙂