Domowa tortilla żytnio-gryczana

Gdy tylko ujrzałam u koleżanki domowe tortille – wiedziałam, że muszę wykonać je i ja. Czas przygotowania żytnio-gryczanych placków to zaledwie 10 minut… a świadomość tego, że wiemy co jemy zdecydowanie bezcenna 🙂 Dodatki do tortilli to już kwestia bardzo indywidualna – mogą to być warzywa i jajko sadzone, wołowina, jajecznica, indyk – u mnie do środka powędrował keczup z cukinii, warzywa i pierś z wiejskiego kurczaka.

Składniki (2 tortille):

10g oliwy z oliwek

50g mąki żytniej

50g mąki gryczanej

sól himalajska + ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół sycylijskich)

ciepła woda

 

Mąkę gryczaną, żytnią, solidną szczyptę soli i ziół oraz oliwę wlewamy do większej miski. Wyrabiamy ciasto jak na pizzę dodając niewielkie ilości ciepłej wody. Po uzyskaniu konsystencji ciasta na pizzę masę dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy by uzyskać cienki  naleśnik (stolnicę lub blat można podsypać lekko mąką gryczaną, by ciasto swobodnie odchodziło od powierzchni, na której je wałkujemy). Nagrzewamy patelnię do naleśników i na średnim ogniu podsmażamy placki z każdej strony około minutę.

Tortille nadziewamy ulubionymi warzywami, mięsem, jajkami, rybą i sosami.

Wartości odżywcze 1 tortilli bez dodatków:

202 kcal/4g białka/33g węglowodanów/6g tłuszczów

3 thoughts on “Domowa tortilla żytnio-gryczana

    1. Nie próbowałam z samej mąki żytniej – wydaje mi się, że może być problem (gryczana inaczej się zachowuje niż żytnia). Ale kto nie próbuje ten nie wie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.