Gdy nadchodzi jesień a po niej zima – znacznie częściej jem ciepłe i rozgrzewające posiłki. Naleśniki z mąki kasztanowej (tak, mąka ta jest niestety droga ale bardzo wydajna) z cynamonem zdecydowanie rozgrzewają i poprawiają nawet najgorszy humor 🙂 Ich przygotowanie trwa 10 minut, są smaczne a co najważniejsze – w połączeniu z farszem i polewą – stanowią pełnowartościowy posiłek.
Składniki (1 porcja):
2 średniej wielkości jajka
35g mąki kasztanowej
2-3 łyżki wody gazowanej
10g oleju kokosowego
szczypta soli
szczypta cynamonu cejlońskiego
łyżka erytrolu
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku i odstawiamy by lekko przestygnął. Jajka rozbijamy widelcem w misce, dodajemy przesianą mąkę kasztanową, sól, cynamon, erytrol, wodę oraz lekko ostudzony olej kokosowy i mieszamy by uzyskać jednolitą masę. Patelnię do naleśników rozgrzewamy i smażymy z obu stron naleśniki (korzystam z patelni beztłuszczowej). Z porcji wyjdą 3 naleśniki.
Swoje naleśniki przełożyłam domowym dżemem malinowym z erytrolem i polałam prażoną gruszką z kiwi i sosem z ciasteczkowego izolatu.
Wartości odżywcze 1 porcji bez dodatków:
345 kcal/14g białka/25g węglowodanów/21g tłuszczów