Naleśniki kasztanowe wersja druga

Gdy nadchodzi jesień a po niej zima – znacznie częściej jem ciepłe i rozgrzewające posiłki. Naleśniki z mąki kasztanowej (tak, mąka ta jest niestety droga ale bardzo wydajna) z cynamonem zdecydowanie rozgrzewają i poprawiają nawet najgorszy humor 🙂 Ich przygotowanie trwa 10 minut, są smaczne a co najważniejsze – w połączeniu z farszem i polewą – stanowią pełnowartościowy posiłek.

Składniki (1 porcja):

2 średniej wielkości jajka

35g mąki kasztanowej

2-3 łyżki wody gazowanej

10g oleju kokosowego

szczypta soli

szczypta cynamonu cejlońskiego

łyżka erytrolu

Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku i odstawiamy by lekko przestygnął. Jajka rozbijamy widelcem w misce, dodajemy przesianą mąkę kasztanową, sól, cynamon, erytrol, wodę oraz lekko ostudzony olej kokosowy i mieszamy by uzyskać jednolitą masę. Patelnię do naleśników rozgrzewamy i smażymy z obu stron naleśniki (korzystam z patelni beztłuszczowej). Z porcji wyjdą 3 naleśniki.

Swoje naleśniki przełożyłam domowym dżemem malinowym z erytrolem i polałam prażoną gruszką z kiwi i sosem z ciasteczkowego izolatu.

Wartości odżywcze 1 porcji bez dodatków:

345 kcal/14g białka/25g węglowodanów/21g tłuszczów

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.