Lubię słodycz batatów i coraz częściej wykorzystuję je w swojej kuchni. Przygotowuję z nich frytki, ciasto, placuszki, puree czy zupę. Piekąc kurczaka z batatami postanowiłam dołożyć jednego więcej do piekarnika i zrobić z niego… omlet. Wyszedł bardzo dobry – więc dzielę się przepisem 🙂 Omlet jest stosunkowo niskokaloryczny więc śmiało możemy poszaleć z ulubionymi dodatkami – owocami, bakaliami, masłem orzechowym, polewą z odżywki białkowej i wieloma innymi.
Składniki:
1 mały batat (mój po upieczeniu miał 90g)
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka erytrolu (lub innego słodzidła)
szczypta cynamonu cejlońskiego, szczypta soli himalajskiej
5g mąki kokosowej
5g oleju kokosowego
Batata pieczemy lub gotujemy (możemy ze skórką lub bez) do uzyskania miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Blendujemy wszystkie podane wyżej składniki poza olejem kokosowym do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem kokosowym i wylewamy masę. Smażymy koniecznie na małym ogniu i pod przykrywką (ok. 5 minut z jednej strony i 2-3 minuty z drugiej). Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie wybór padł na kiwi i orzechy nerkowca.
Wartości odżywcze omleta bez dodatków:
263kcal/14g białka/18g węglowodanów/15g tłuszczów