Dotychczas, gdy miałam ochotę na domowego wrapa/tortillę robiłam wersję gryczno-żytnich placków, które zresztą bardzo lubię i polecam -> Domowa tortilla żytnio-gryczana
Ostatnio najzwyczajniej w świecie zabrakło w mojej spiżarni mąki gryczanej a chęć na tortille była ogromna – i tak powstały równie dobre wrapy żytnie z dwoma nadzieniami – mięsem wołowym w sosie pomidorowym z warzywami sezonowymi oraz klasyczne z polędwiczkami z kurczaka, sałatą, pomidorem i ogórkiem.
Składniki (8 małych tortill):
20g oliwy z oliwek
250g mąki żytniej
solidna szczypta soli himalajskiej + ulubione zioła (u mnie szczypta curry, papryki słodkiej i ziół prowansalskich)
150 ml ciepłej wody
Oliwę z oliwek, mąkę i przyprawy wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto jak na pizzę dodając niewielkie ilości ciepłej wody. Po uzyskaniu konsystencji ciasta (wyrabiamy 5-8 minut) zostawiamy masę przykrytą ściereczką 15-20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kulek. Każdą z części wałkujemy by uzyskać cienki naleśnik (stolnicę lub blat można podsypać lekko mąką by ciasto swobodnie odchodziło od powierzchni, na której je wałkujemy lub ciasto rozwałkujmy na plastikowej/silikonowej desce – wówczas odchodzi bez problemu). Nagrzewamy suchą patelnię do naleśników i na średnim ogniu podsmażamy placki z każdej strony około 30 sekund.
Jeśli nie zużyjemy wszystkich tortill – możemy przechowywać je w lodówce a przed ponownym odgrzaniem na patelni polecam lekko skropić je wodą (lub posmarować pędzelkiem z wodą z dwóch stron).
Tortille nadziewamy ulubionymi warzywami, mięsem, jajkami, rybą i sosami.
Wartości odżywcze 2 tortilli bez dodatków:
235 kcal/5g białka/38g węglowodanów/7g tłuszczów