Rabarbar pod zdrową kruszonką

Maj to dla mnie miesiąc porządków w szafkach, na półkach, w spiżarni i lodówce. A co za tym idzie – wykorzystuję wszystkie zbędne zapasy. Kilograma zmielonych migdałów (inaczej mąki migdałowej) absolutnie nie wyrzucę więc… padło na wykonanie kruszonki. A, że w ogrodzie rośnie teraz rabarbar – który uwielbia być zapiekany – powstał pyszny i dość niskokaloryczny deser, który można jeść zarówno na ciepło jak i zimno.

Składniki (5 porcji – małych kokilek):

500g rabarbaru

25g oleju kokosowego w płynnej postaci (rozpuszczonego w kąpieli wodnej)

50g mąki ryżowej

160g erytrolu

10g siemienia lnianego (u mnie zmieszane ziarna i zmielone siemię)

25g zmielonych migdałów (mąki migdałowej) – można użyć wiórków kokosowych lub innych orzechów

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Rabarbar myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Przekładamy do kokilek i posypujemy erytrolem (na każde 100g rabarbaru 15-20g erytrolu).

W miseczce mieszamy mąkę ryżową, pozostały erytrol, siemię lniane i zmielone migdały a następnie dodajemy płynny olej kokosowy i mieszamy widelcem by uzyskać kruszonkę.

Kruszonką posypujemy rabarbar i całość wstawiamy do piekarnika. Jako, że migdały nie lubią się z wysokimi temperaturami 35 minut zapiekałam kokilki wyłącznie na dolnej grzałce, kolejne 10 minut na obu grzałkach.

Jeśli komuś zależy na czasie – rabarbar można podgotować z erytrolem w garnku ok. 7-9 minut – wówczas czas zapiekania skrócimy o jakieś 25 minut.

Zamiast rabarbaru możemy użyć jabłek, gruszek, śliwek czy wiśni.

Wartości odżywcze porcji:

145 kcal/ 3g białka / 13g węglowodanów / 9g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.