Omlet ziemniaczano-jajeczny

Zdarza się Wam ugotować zbyt dużą ilość ziemniaków? Mi owszem… w sumie robię to nawet celowo. Gotuję lub piekę większą ilość by następnego dnia po prostu tego nie robić i cieszyć się smakiem ziemniaków odsmażanych, kopytkami, zapiekanką ziemniaczaną lub omletem.

Do wczorajszego omleta poza jajkami i ziemniaki dodałam pierś z indyka i podsmażoną szalotkę – ale to tylko od Was zależy co znajdzie się w omlecie (polecam dodawania papryki, cukinii, czosnku, wędzonej ryby, oliwek, kaparów, resztek mięsa/wędlin).

Składniki:

200g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków

2 jajka

30ml mleka roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)

100g piersi z indyka

5ml oliwy z oliwek

3 szalotki

przyprawy i zioła (sól kłodawska, czosnek granulowany, świeży koperek, suszone pomidory, bazylia, słodka papryka)

Ziemniaki, szalotki i pierś z indyka kroimy na cienkie paski. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy pierś z indyka i pokrojone ziemniaki. Chwilę podsmażamy a następnie dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem roślinnym i przyprawami. Smażymy na średnim ogniu wyrównując górną powierzchnię. Gdy omlet będzie prawie ścięty, podważamy brzegi i ruszamy patelnią. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę do zarumienienia. Omlet smakuje dobrze zarówno na zimno jak i ciepło – więc śmiało możemy go przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji – przygotowując sobie od razu dwa/trzy posiłki.

Wartości odżywcze:

518 kcal/40g białka/49g węglowodanów/18g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.