Zdarza się Wam ugotować zbyt dużą ilość ziemniaków? Mi owszem… w sumie robię to nawet celowo. Gotuję lub piekę większą ilość by następnego dnia po prostu tego nie robić i cieszyć się smakiem ziemniaków odsmażanych, kopytkami, zapiekanką ziemniaczaną lub omletem.
Do wczorajszego omleta poza jajkami i ziemniaki dodałam pierś z indyka i podsmażoną szalotkę – ale to tylko od Was zależy co znajdzie się w omlecie (polecam dodawania papryki, cukinii, czosnku, wędzonej ryby, oliwek, kaparów, resztek mięsa/wędlin).
Składniki:
200g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
2 jajka
30ml mleka roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)
100g piersi z indyka
5ml oliwy z oliwek
3 szalotki
przyprawy i zioła (sól kłodawska, czosnek granulowany, świeży koperek, suszone pomidory, bazylia, słodka papryka)
Ziemniaki, szalotki i pierś z indyka kroimy na cienkie paski. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy pierś z indyka i pokrojone ziemniaki. Chwilę podsmażamy a następnie dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem roślinnym i przyprawami. Smażymy na średnim ogniu wyrównując górną powierzchnię. Gdy omlet będzie prawie ścięty, podważamy brzegi i ruszamy patelnią. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę do zarumienienia. Omlet smakuje dobrze zarówno na zimno jak i ciepło – więc śmiało możemy go przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji – przygotowując sobie od razu dwa/trzy posiłki.
Wartości odżywcze:
518 kcal/40g białka/49g węglowodanów/18g tłuszczów