Kokosowy smak uwielbiam i często korzystam z produktów pochodzących z owocu palmy kokosowej min. oleju kokosowego, wiórek kokosowych, wody kokosowej, pasty kokosowej czy mleka kokosowego. I tym sposobem przyszła pora na białkowo-tłuszczowe bounty <3
Składniki:
130g wiórków kokosowych niesiarkowanych (dostępne np. w Lidlu)
2 łyżki erytrolu (lub innego produktu słodzącego)
200ml mleka kokosowego – tłustego z puszki
40g oleju kokosowego
10g gorzkiego kakao
25g odżywki białkowej (u mnie izolat wpi 90 o smaku białej czekolady)
15g masła migdałowego
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Wiórki blendujemy z erytrolem ok. 3-4 minuty na wysokich obrotach. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy do lodówki na parę godzin (u mnie cała noc). Z powstałej masy (jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę więcej mleka, jeśli zbyt rzadka dodajemy odrobinę wiórek niemielonych) formujemy batoniki i układamy na desce.
W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy z masłem migdałowym do momentu rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia. Gdy masa wystygnie dodajemy do niej wodę, odżywkę białkową i gorzkie kakao i energicznie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji stopionej czekolady (jeśli takowej nie otrzymamy całość lekko podgrzewamy dodając jeszcze trochę wody). Batoniki oblewamy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Batoniki przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze 2 batoników (z całości składników powstało 12 sztuk):
304 kcal / 6g białka / 2,5g węglowodanów / 30g tłuszczów