Fit bounty, czyli kokosowa rozpusta :)

Kokosowy smak uwielbiam i często korzystam z produktów pochodzących z owocu palmy kokosowej min. oleju kokosowego, wiórek kokosowych, wody kokosowej, pasty kokosowej czy mleka kokosowego. I tym sposobem przyszła pora na białkowo-tłuszczowe bounty <3

Składniki:

130g wiórków kokosowych niesiarkowanych (dostępne np. w Lidlu)

2 łyżki erytrolu (lub innego produktu słodzącego)

200ml mleka kokosowego – tłustego z puszki

40g oleju kokosowego

10g gorzkiego kakao

25g odżywki białkowej (u mnie izolat wpi 90 o smaku białej czekolady)

15g masła migdałowego

3 łyżki wody

Przygotowanie:

Wiórki blendujemy z erytrolem ok. 3-4 minuty na wysokich obrotach. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy do lodówki na parę godzin (u mnie cała noc). Z powstałej masy (jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę więcej mleka, jeśli zbyt rzadka dodajemy odrobinę wiórek niemielonych) formujemy batoniki i układamy na desce.

W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy z masłem migdałowym do momentu rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia. Gdy masa wystygnie dodajemy do niej wodę, odżywkę białkową i gorzkie kakao i energicznie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji stopionej czekolady (jeśli takowej nie otrzymamy całość lekko podgrzewamy dodając jeszcze trochę wody). Batoniki oblewamy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Batoniki przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze 2 batoników (z całości składników powstało 12 sztuk):

304 kcal / 6g białka / 2,5g węglowodanów / 30g tłuszczów

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.