Omlety to jedne z moich ulubionych śniadań.
Przepis jest banalnie prosty a sam omlet możemy urozmaicać poprzez dodanie najróżniejszych dodatków – warzyw, ziół, przypraw, mięsa czy ryby.
Polecam spróbować 🙂
Składniki:
3 jajka wielkości XL
20g mąki kokosowej
10g oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, świeżej natki pietruszki i proszku do pieczenia
opcjonalnie – sałata, pomidory, papryka, koperek, wędzona ryba (u mnie pstrąg), keczup z cukinii
W misce mieszamy jajka, mąkę kokosową, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
Masę odkładamy na ok. 5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wylewamy wcześniej przygotowaną masę.
Ważne: smażymy na najmniejszym ogniu i koniecznie pod przykrywką. Po ok. 5 minutach omleta przewracamy i smażymy ok. 2 min z drugiej strony.
Całość podałam z mixem sałat, pomidorem malinowym, papryką, koperkiem oraz kawałkami wędzonego pstrąga.
Wartości odżywcze omleta bez dodatków:
422 kcal / 22g białka / 3g węglowodanów / 35g tłuszczu