Pudding chia z mango

Pudding chia to ulubione śniadanie mojej mamy, które wykonuję przynajmniej dwa razy w tygodniu. Oprócz walorów smakowych posiada jeszcze jeden – łatwość i szybkość przygotowania oraz brak konieczności posiadania jakichkolwiek umiejętności kulinarnych 🙂

Składniki:

30g nasion chia

100ml mleka kokosowego z puszki (zawartość kokosa min. 72%)

15g odżywki białkowej

50-100ml wody

100g mango lub dowolnie wybranych owoców

 

Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym, mieszamy i wkładamy do lodówki. Po 20 minutach ponownie mieszamy dodając rozpuszczoną odżywkę z wodą. Całość znowu wkładamy do lodówki i zostawiamy na min. 3 godziny (ja najczęściej zostawiam ten deser na całą noc). Podajemy ze zblendowanymi owocami np. mango, truskawkami czy malinami.

Wartości odżywcze (bez owoców):

380 kcal / 21g białka / 4g węglowodanów / 30g tłuszczów

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.