Pudding chia to ulubione śniadanie mojej mamy, które wykonuję przynajmniej dwa razy w tygodniu. Oprócz walorów smakowych posiada jeszcze jeden – łatwość i szybkość przygotowania oraz brak konieczności posiadania jakichkolwiek umiejętności kulinarnych 🙂
Składniki:
30g nasion chia
100ml mleka kokosowego z puszki (zawartość kokosa min. 72%)
15g odżywki białkowej
50-100ml wody
100g mango lub dowolnie wybranych owoców
Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym, mieszamy i wkładamy do lodówki. Po 20 minutach ponownie mieszamy dodając rozpuszczoną odżywkę z wodą. Całość znowu wkładamy do lodówki i zostawiamy na min. 3 godziny (ja najczęściej zostawiam ten deser na całą noc). Podajemy ze zblendowanymi owocami np. mango, truskawkami czy malinami.
Wartości odżywcze (bez owoców):
380 kcal / 21g białka / 4g węglowodanów / 30g tłuszczów