Jesienne ciasto dyniowe

Za oknem już niestety deszczowo i chłodno… Lecz jesień mimo wszystko ma swoje pozytywne strony – jedną z nich są jesienne warzywa i owoce. Śliwki, jabłka gruszki, orzechy, dynie, cukinie czy winogrona.

W tym roku sezon z dynią w tle rozpoczęłam wyjątkowo wcześnie – ale absolutnie tego nie żałuję. Z dyni przygotowuję zazwyczaj puree (myję dynię, kroję na mniejsze kawałki wyrzucając miękki miąższ z pestkami i piekę ok. 35-40 minut w temperaturze 180C – tak by dynia była miękka i lekko przyrumieniona ale w żadnym miejscu czarna – gdy ostygnie wyjmuję łyżką upieczoną dynię i blenduję na gładki mus/puree). Warto wówczas upiec dużą dynię albo dwie mniejsze a puree dyniowe zamrozić (przyda się do omletów, zup kremów, placuszków, owsianko-dynianki czy kolejnego ciasta).

Dziś przyszedł czas na jedno z moich ulubionych ciast (choć kiedyś nazywałam je chlebkiem). Wilgotne, rozgrzewające, pachnące cytrusami, cynamonem i dynią.

Składniki (6 porcji):

600g puree z dyni

100ml mleka roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)

2 jajka

40g odżywki białkowej (u mnie izolat o smaku kokosowym)

20g płynnego oleju kokosowego (może być ciepły) lub 20g oliwy – polecam wersję  z oliwą

40g mąki gryczanej

60g mąki ryżowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżki erytrolu lub innego słodzidła

szczypta soli, cynamon cejloński, parę kropel aromatu pomarańczowego, łyżka soku z cytryny/sok z połowy pomarańczy lub grejfruta

IMG_5255

Puree z dyni mieszamy z mlekiem roślinnym, jajkami, szczyptą soli, cynamonem, aromatem pomarańczowym, erytrolem i sokiem z cytryny. Następnie w osobnej misce przesiewamy przez sitko mąkę gryczaną, mąkę ryżową, odżywkę białkową i proszek do pieczenia. Suche produkty dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczony olej kokosowy.

Ciasto wylewamy na małą formę silikonową lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto do wystygnięcia piekarnika.

Wartości odżywcze porcji (1/6 ciasta):

187 kcal/ 11g białka / 20g węglowodanów / 7g tłuszczów

1 thoughts on “Jesienne ciasto dyniowe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *