Dynię uwielbiam pod każdą postacią – wytrawnego kremu na ciepło, podpieczoną jako dodatek do mięs, z dyni wykonuję również ciasto, placuszki, naleśniki ale i jako dodatek do omletów czy owsianek. Ostatnio postanowiłam zrobić z niej kluski – i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
Do wykonania kładzionych klusek potrzebujemy puree z dyni – czyli podpieczonej lub ugotowanej na miękko dyni, którą później blendujemy.
Składniki (3 porcje):
500g puree z dyni (aby uzyskać taką ilość musimy upiec ok. kilograma dyni)
150g mąki ryżowej
50g mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej
1 jajko
2,5 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
Puree z dyni, jajko, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki soli oraz szczyptę kurkumy blendujemy na jednolitą masę. Konsystencja masy powinna przypominać konsystencję zup kremów (jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy więcej mąki – wszystko zależy od tego jaka dynia nam się trafiła). W niskim ale dość szerokim naczyniu (ja wykorzystałam głębszą patelnię) zagotowujemy wodę z resztą soli. Gdy woda zacznie wrzeć łyżką wykładamy ciasto na wodę, a gdy kluski wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 1-2 minuty.
Będą idealnym dodatkiem do dań z sosem, gulaszów i mięs ale i na słodko z prażonym jabłkiem, truskawkami czy malinami.
Wartości odżywcze 1 porcji:
310 kcal/8g białka/65g węglowodanów/2g tłuszczów